tisdag 30 september 2014

Äppelcheesecake med kolasås & mandelkrokant

En gammal elev till mig, Ida G hade lagt ut en spännande bild på en efterrätt hon gjort. Jag bad om receptet och gjorde den till husvagnshelgen i Lycksele. Supergod! Anette förberedde mandeln eftersom Max är allergisk, och så hackade vi den inte eftersom vi inte ville riskera att han skulle få i sig. Det är inte lika lätt att få rent husvagnsgrejerna utan en ordentlig diskmaskin. Om man vill kan man köpa karamelliserad mjölk istället för kolasåsen. (Inte kondenserad mjölk, den måste kokas i flera timmar.)

Resterna tog jag med till mina fina kollegor. Rykten säger att det svors i personalrummet över hur god den var...

Tack Ida, för att du delar med dig av det goda!



Äppelcheesecake med kolasås & mandelkrokant

200 gram digestivekex
2 msk ljust muscovadosocker
4 msk smält smör

Fyllning
600 gram cream cheese, t.ex. philadelphiaost
1,75 dl strösocker
3 msk maizena
1 msk vaniljsocker
3 st ägg
1 dl creme fraiche
6 dl skalade, tärnade äpplen
0,75 dl strösocker
1 tsk malen kanel

Topping:

kolasås ur tub
1 dl strösocker
1 dl mandel
1-2 msk havssalt

Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Rör i socker och smör och blanda väl. Tryck ut blandningen i botten av en springform med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Grädda i 10 minuter. Låt svalna. Vispa osten mjuk och luftig med en elvisp. Blanda i socker, maizena och vaniljsocker. Vispa i äggen, ett i taget, och vispa 1 minut efter varje ägg. Rör i creme fraiche och häll blandningen i formen. Lägg äppelbitarna i en skål och blanda dem med socker och kanel. Fördela äppelskivorna på cheesecakesmeten och grädda kakan i 175 grader i ca 60 minuter eller tills kakan precis har stelnat i mitten. Ta ut kakan och låt den svalna.


Kanderad mandel: Smält strösocker i en stekpanna. Rör runt tills sockret smält och blivit ljusbrunt. Rör då i 1 dl mandel och ös sedan upp blandningen på en tallrik med bakplåtspapper. Ställ in i kylen en stund så att det blir riktigt hårt. Hacka i mindre bitar.

Ringla kolasåsen över kakan och strö över kanderad mandel och havssalt.





-Mama Skogly ♥

6 kommentarer:

  1. Åh, den måste vara jättegod!

    SvaraRadera
  2. Den var rent ut sagt förbannat god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha! Du är rolig du, Mathias! :)

      Radera
  3. Gjorde denna igår. Älskar bakade cheescakes (frusna varianten är för mig glass och inte cheescake) och detta blir en ny höstfavorit!

    Tack för tips!!

    SvaraRadera