tisdag 30 september 2014

Äppelcheesecake med kolasås & mandelkrokant

En gammal elev till mig, Ida G hade lagt ut en spännande bild på en efterrätt hon gjort. Jag bad om receptet och gjorde den till husvagnshelgen i Lycksele. Supergod! Anette förberedde mandeln eftersom Max är allergisk, och så hackade vi den inte eftersom vi inte ville riskera att han skulle få i sig. Det är inte lika lätt att få rent husvagnsgrejerna utan en ordentlig diskmaskin. Om man vill kan man köpa karamelliserad mjölk istället för kolasåsen. (Inte kondenserad mjölk, den måste kokas i flera timmar.)

Resterna tog jag med till mina fina kollegor. Rykten säger att det svors i personalrummet över hur god den var...

Tack Ida, för att du delar med dig av det goda!



Äppelcheesecake med kolasås & mandelkrokant

200 gram digestivekex
2 msk ljust muscovadosocker
4 msk smält smör

Fyllning
600 gram cream cheese, t.ex. philadelphiaost
1,75 dl strösocker
3 msk maizena
1 msk vaniljsocker
3 st ägg
1 dl creme fraiche
6 dl skalade, tärnade äpplen
0,75 dl strösocker
1 tsk malen kanel

Topping:

kolasås ur tub
1 dl strösocker
1 dl mandel
1-2 msk havssalt

Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Rör i socker och smör och blanda väl. Tryck ut blandningen i botten av en springform med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Grädda i 10 minuter. Låt svalna. Vispa osten mjuk och luftig med en elvisp. Blanda i socker, maizena och vaniljsocker. Vispa i äggen, ett i taget, och vispa 1 minut efter varje ägg. Rör i creme fraiche och häll blandningen i formen. Lägg äppelbitarna i en skål och blanda dem med socker och kanel. Fördela äppelskivorna på cheesecakesmeten och grädda kakan i 175 grader i ca 60 minuter eller tills kakan precis har stelnat i mitten. Ta ut kakan och låt den svalna.


Kanderad mandel: Smält strösocker i en stekpanna. Rör runt tills sockret smält och blivit ljusbrunt. Rör då i 1 dl mandel och ös sedan upp blandningen på en tallrik med bakplåtspapper. Ställ in i kylen en stund så att det blir riktigt hårt. Hacka i mindre bitar.

Ringla kolasåsen över kakan och strö över kanderad mandel och havssalt.





-Mama Skogly ♥

6 kommentarer:

  1. Åh, den måste vara jättegod!

    SvaraRadera
  2. Den var rent ut sagt förbannat god!

    SvaraRadera
  3. Gjorde denna igår. Älskar bakade cheescakes (frusna varianten är för mig glass och inte cheescake) och detta blir en ny höstfavorit!

    Tack för tips!!

    SvaraRadera