tisdag 21 oktober 2014

Godaste pizzan och pizzadegen

Gjorde hemmagjord pizza i lördags. Mums blev det. Vi bredde på tomatsås, sen riven ost, stekt fläskfilé, bacon (ostekt), champinjoner och bearnaisesås. Sen in i ugnen. På med pizzakrydda och käka.
(Förlåt för extremt dåliga foton...)

Receptet har jag hittat på Kocksnack.


Godaste pizzan och pizzadegen

6 runda pizzor
2 stora pizzor á la långpanna

Deg:
50g jäst
50 cl ljus öl (alkoholstyrka spelar ingen roll)
3 msk olivolja
500 g vetemjöl
350 g durumvete
2 tsk salt

Lägg jästen i en bunke, hel eller smulad, det spelar ingen roll. Väg upp mjölet och häll i degbunken. Häll ölen i en kastrull tillsammans med olivoljan och värm upp till 40grader. Slå ölen över jästen och mjölet och tillsätt saltet. Sätt igång degblandaren på låg hastighet och arbeta degen i minst 15 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i sex eller två lika stora bitar (beroende på om du vill göra runda eller stora pizzor). Arbeta upp degen till runda "bollar" och låt jäsa till dubbel storlek. Sätt ugnen på högsta värmen.
Förbered fyllningen.

 Sätt in en plåt i ugnen och låt den bli varm. Under tiden kavlar du ut degen i lagom storlek på mjölat bakbord. När plåten är varm tar du ut den ur ugnen och lägger på degen. Därefter tar du tomatsåsen och sedan osten. Därefter är det fritt fram att lägga på fyllning. Anledningen till att vi lägger osten på tomatsåsen istället för ovanpå som många kanske gör hemma är att när osten ligger ovanpå så bildar den ett lock som stänger inne all vätska, vilket gör att pizzan blir vattnig och inte sådär frasig som man vill ha den.

När du lagt på den fyllning du vill ha (tänk bara på att inte ta för mycket) är det dags att baka av pizzan, sätt in plåten i ugnen på högsta värmen och låt bakas av i 6-8 minuter. När osten är gyllene och kanterna likaså är pizzan klar. Ta ut pizzan och strö över oregano.-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar