lördag 22 november 2014

Frasiga rullen

Här kommer mammas gamla recept på det som kallades Ingrids frasiga rulle. Hon bjöd på den till konfirmation och andra festliga tillfällen. Den är grymt god. Bli inte rädda att göra den bara för att det står torrjäst i receptet. Det är snorenkelt. Torrjäst köper man på påse och den ligger vid vanlig jäst i mejeridelen. Den här går att förbereda fram till den ska in i ugnen. Nä, det här måste ni prova. Lova!


Frasiga rullen

4-6 port

175g smör
ca 3 3/4 dl vetemjöl
1 krm salt
1 dl mjölk
2 tsk torrjäst

Fyllning:
2 brk svamp
2 hg rökt skinka, strimlad
1 medelstor hackad gul lök
1 tsk vetemjöl
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl finhackad persilja
1 krm timjan
1/4-½ tsk salt
peppar
1 ½ dl grädde
1 äggula

Till pensling:
äggvita
sesamfrön

Blanda fett och mjöl till degen.Rör ut jästen i lite av grädden,tillsätt det och resten av grädden.Arbeta till en smidig deg,låt vila i kylskåpet en stund.

Stek svamp,skinka och lök. Pudra över mjölet, rör om. Tillsätt vitlök,persilja och kryddor samt 1 dl av grädden. Låt detta småputtra till nästan all grädden kokat in.
Vispa ihop resten av grädden med äggulan och rör ned. Låt detta koka upp under omrörning och smaka av.Det ska bli en fast röra.
Låt fyllningen bli kall.

Ta fram degen och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en kaka på ca 15x35 cm. Fördela fyllningen på på ena halvan av degen,spara en smal remsa längs ytterkanten. Vik upp den mot fyllningen. Pensla med den uppvispade äggvitan och vik den andra deghalvan över fyllningen. Tryck till skarven väl. Lägg båda rullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla med äggvita. Strö över sesamfrön och grädda i 225 grader ca 20 minuter. Servera med sallad en god vitlökssås.




-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar