söndag 23 november 2014

Riven äppelkaka

Här kommer receptet på den fantastiskt goda äppelkakan grannarna bjöd på efter gåsmiddagen.


Riven äppelkaka

6 port

150 g smör
3 dl mjöl
1 krm salt
2 msk kallt vatten

Fyllning:
100 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
4-5 grovrivna äpplen
rivet skal av 0,5 citron

Skiva smöret ner i det saltade mjölet och nyp ihop till en smuldeg. I med vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Lägg den i en plastpåse i kylen i en timme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla degen tunt och klä en pajform.Låt degen gå en bit över kanten och tryck till väl. Nagga botten och ställ i kylen en stund.
Rör under tiden smör och socker pösigt.
Tillsätt äggen ett i sänder och sist äpplen och citron. Slå smeten i pajskalet.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills den har fin färg.
Lättvispad vaniljgrädde smakar gott till.

-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: