söndag 9 november 2014

Rostad blomkål garam masala

Måndag och trött som en gris. Det är allt detta mörker... Lite snö skulle underlätta, tack!

Bjöd Anette på den här godbiten. Det blev sååå gott! Den rostade blomkålen hamnade tyvärr inte med på bild och ärligt talat, funkade det lika bra utan den. Då kunde man skopa upp röran med naanbrödet. Massor av smaker i en enda tugga!


Rostad blomkål garam masala

1 stort blomkålshuvud
50 g smör
2 tsk gurkmeja
salt och svartpeppar
3 lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 msk matolja
2 tsk curry
1 msk garam masala
2 msk färsk riven ingefära
2 msk tomatpuré
400 ml kokosmjölk
3 dl grönsaksbuljong (fond eller tärning och vatten)
ca 400 g kokta kikärter
250 g körsbärstomater
1 lime

Till servering

naanbröd
färsk koriander

Sätt ugnen på 200°C.
Skär bort blast och lite av rotstocken på blomkålen och lägg den i en ugnsfast form. Smält smöret och blanda i gurkmejan. Pensla på smöret på blomkålen, krydda med salt och peppar. Sätt in formen mitt i ugnen ca 1 timme. Ös med smöret då och då.
Skala och skiva lök och vitlök. Dela kärna ur och strimla chilin. Stek lök och chili sakta i oljan tills löken får färg. Tillsätt curry och garam masala och rosta med kryddorna i någon minut.
Tillsätt därefter ingefära, tomatpuré, kokosmjölk och grönsaksbuljong. Koka sakta ca 15 minuter.
Häll av kikärterna i ett durkslag och skölj dem. Tillsätt kikärter och tomater i grytan. Koka sakta ca 20 minuter. Smaksätt med salt, peppar och limesaft.
Servera grytan med blomkål, naanbröd och klipp över färsk koriander.
(recept från Ica)


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: