måndag 22 december 2014

Cheesecake med pepparkaksbotten

Svärmor gjorde den här godingen till julbordet. Gott med apelsinsmak.


Cheesecake med pepparkaksbotten

Botten:
150 g pepparkakor
75 g smör

Fyllning:
3 ägg
400 g philadelphiaost
1,5 dl socker
2 tsk finrivet apelsinskal
1 dl pressad apelsinsaft

Topping:
3 dl creme fraiche
3 msk florsocker
2 tsk vanlijsocker

Garnering:
malen kanel
kumquater

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Krossa pepparkakorna, smält smöret och rör samman.
3. Strö ut massan i springform, ca 21 cm i diameter. Platta ut så den blir jämntjock.
4. Grädda botten i nedre delen av ugnen i 8-10 minuter. Ta ut och sänk till 175 grader.
5. Rör ner äggen, ett i taget, i philadelphiaosten och rör tills smeten är slät, mellan varje.
I med socker samt skal och saft från apelsinen. Rör smeten slät.
6. Häll ostsmeten i formen och ställ den i nedre delen av ugnen. Grädda tills smeten näst intill stannat, ca 40 minuter. Den bör fortfarande vara lite dallrig i mitten. Ta ut formen.
7. Blanda alla ingredienser till toppingen. Häll krämen jämnt över kakan och ställ in i ugnen i ca 5 minuter eller tills cremen stannat.
8. Låt kakan svalna och ställ den i kylen för att kallna.
9. Lossa kakan ur formen vid servering. Pudra över kanel och garnera med kumquater.


Sen vill jag säga att jag är sjukt nöjd över två saker. 1. Ljusstaken jag fick av Max som han gjort på slöjden. 2. Min nya julkrans.



-Mama Skogly ♥

1 kommentar: