fredag 26 december 2014

Förrätter till nyårs

Här kommer några förslag på förrätter till nyårs.

Dillpannacotta med räkspett


3 gelatinblad
1 ½ dl vispgrädde
½ finhackad rödlök
3-4 msk hackad dill
1 ½ dl gräddfil
2 ½ dl kesella
1 msk citronsaft
salt
vitpeppar

Garnering:
100 g röd stenbitsrom eller sikrom
½ kg skalade räkor
dill

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Koka upp grädden, tillsätt de urkramade gelatinbladen. Rör om till de löst upp sig helt. Låt svalna.
Blanda rödlök, dill, gräddfil, kesella. Blanda försiktigt i den avsvalnade grädden.
Smaka av med citronsaft och kryddor. Häll upp i små glas och ställ i kylen i 3 timmar.

Skala räkor och trä upp på små spett. Garnera med rommen, räkor på spett och dill. 


Ugnsbakade havskräftor


12 fina havskräftor 
vitlöksbröd till servering 

Dressing:
2 dl rapsolja 
2 dl vitt vin 
hackad dill  
hackad persilja 
6 vitlöksklyftor 
1 1/2 dl riven parmesanost 
2 äggulor 
salt och peppar 

 Sätt ugnen på 225°C.
Klyv kräftorna på längden och rensa ur oönskat innehåll. Knäck klorna. (Det förenklar ätandet för middagsgästerna.) Lägg upp på ett ugnssäkert fat. 
Dressing: Kör ingredienserna till dressingen i mixer. Smaka av med salt och peppar.
Häll dressingen över kräftorna så att det täcker. Baka i ugn i 10-12 min, eller tills anrättningen fått fin färg och en underbar doft sprider sig.
Servera med varmt vitlöksbröd.

Grillad sparris med kallrökt lax och parmesandipp



4 port

12 gröna sparrisar
olja att pensla med
flingsalt
hyvlad parmesanost
rostade pinjenötter
4 skivor kallrökt lax

Sås:

2 dl creme fracihe
1 tsk färskpressad apelsin
1 dl finriven parmesanost
salt och nymald svartpeppar

Rör ihop dippsåsen.
Skär av den nedersta delen av sparrisen. Pensla sparrisen försiktigt med olja och stek den runtom i grillpanna några minuter på hög värme. Dra bort från värmen och låt sparrisen eftersteka någon minut i pannan.
Servera med lax, hyvlad parmesan, pinjenötter och en klick sås.

Räkcocktail med asiatisk touch



(6 portioner)

1 mango tärnad
I avokado tärnad
1 triangelskiva vattenmelon tärnad
Ca 50st färska räkor (spara sex oskalade till garnering)
Några salladsblad per person (t ex babyspenat)

Fördela jämnt i sex glas/skålar

Dressing:
Saften av en halv apelsin/lime/citron
1 dl hackad färsk koriander
1 dl olivolja
1 röd hackad chili
1 msk vitvinsvinäger
1 msk honung
1 cm ingefära riven

Kör alla ingredienser i mixer & häll därefter över röran. Garnera med en hel räka och ett korianderblad per glas.

Västerbottensvåffla med räkor och rom



1 st

1 dl våffelsmet
0,5 dl västerbottensost

Till servering:
1 klick creme fracihe
rödlök
dill
rom
räkor
svartpeppar

Häll smeten i våffeljärnet och strö över den rivna osten. När den är gyllenbrun, servera med tillbehören.

LCHF langos



4 små eller två stora

2 ägg
2 msk majonnäs (jag tog Hellman´s)
2 dl riven västerbottensost eller valfri ost

Blanda och klicka upp på plåt. In i ugnen på 250 grader i ca 8-10 minuter. Servera med t ex creme fraiche, räkor/skinka, grillkrydda, rom, rödlök och svartpeppar.

Skaldjur med grönsaksnudlar och vitlöksdressing



Portioner: 4

60 g oskalade räkor eller:

12 pilgrimsmusslor eller:

2 humrar

Grönsaksnudlar:
1/2 gurka
2 morötter (gärna gula eller röda)
1 liten fänkål
6 rädisor
1/2 msk citronsaft
1 msk olivolja
salt och peppar

Dressing (gör gärna dagen innan):
1 ägg
1 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
1 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
4 dl rapsolja
1 kruka gräslök

Garnering:
salladsskott, sallad och örter (t ex dill, bladpersilja, körvel, gräslök)

1.Skaldjur: Skala räkorna eller plocka bort muskeln av pilgrimsmusslorna och lägg musslorna på ett hushållspapper. Musslorna halstras i en mycket het panna i lite olivolja precis innan servering, 30-40 sekunder på varje sida. Krydda med salt och peppar. Eller dela humrarna, plocka ur köttet ur kroppen, klorna och leder. Lägg upp hummerköttet i portioner.
2.Grönsaksnudlar: Skala gurkan och morötterna, kärna ur gurkan och hyvla ”nudlar” av morötterna och gurkan med en osthyvel. Ansa och hyvla fänkål och rädisor i tunna skivor. Blanda citronsaft med olivolja, vänd ner ”nudlarna”, rädisorna och fänkålsskivorna, krydda med salt och peppar. Låt det marinera i ca 30 minuter. Ansa och skölj salladen.
3.Dressing: Lägg ägg i kokande vatten i 2 minuter. Skölj kallt och knäck i en bunke.
4.Gröp ur stelnad äggvita som sitter i skalet med en tesked, lägg tillsammans med äggulan. Tillsätt salt, vitpeppar, rödvinsvinäger, skala och pressa i vitlöksklyftorna.
5.Vispa i oljan droppvis i ägg- och vinägerblandningen, när det börjar tjockna kan man hälla i en tunn stråle under vispning. Skär gräslök fint och tillsätt i dressingen. Lägg dressingen i en spritspåse.
6.Lägg de marinerade grönsakerna och skaldjur på tallrikarna, spritsa vitlöksdressing runt ”nudlarna”. Garnera med sallad eller salladsskott och örter. Servera med varm baguette eller rostat bröd. (Dressingen håller ca 1 vecka i kylen).

Carpaccio med senapsdressing



4 pers

400 g innerfilé
100 g ruccola
1 schalottenlök
2 msk olivolja
60 g hyvlad parmesan
salt och peppar

Dressing:
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 msk mjölk
saften av en 1/2 citron
1,5 dl rapsolja
salt och peppar

Gör dressingen först genom att röra samman allt utom olja till en jämn massa. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan du vispar. Smaka av med salt och peppar.

Putsa köttet och lägg i frysen i 30 minuter eller om du använder djupfryst kött, så låter du det tina en stund bara och så går det bra att skära tunna skivor med en vass kniv.

Skölj ruccolan och finhacka schalottenlöken. Vänd sallad och lök i 2 msk olivolja och 2 msk dressing. Lägg upp på en tallrik. I boken lades salladen under köttet, men jag gjorde tvärtom.

Hyvla parmesan och gör ränder av såsen över köttet samt mal över peppar och lite salt.

Chevréfyllda parmarullar



2 st

2 skivor parmaskinka
ruccolasallad
1 avokado
solrosfrön
crema de balsamico

Chevréröra:

70 g chevré (utan kanterna)
2 soltorkade tomater
4 svarta oliver
1 msk creme fracihe
3 stora blad basilika
lite olivolja
svartpeppar

Börja med röran. Mosa osten med creme fracihe och olivolja. Hacka oliver, basilikan och de soltorkade tomaterna. Vänd ner. Smaka av med svartpeppar.
Bred röran på parmaskinkan och rulla ihop. Dela rullen på mitten med ett snett snitt.
Lägg upp ruccolasallad och avokado på tallrik. Lägg rullarna på. Rosta solrosfröna i torr stekpanna och strö över anrättningen. Ringla crema de blasamico ovanpå.

-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Blir sugen på att göra dillpannacottan som förrätt till nyår. Hur många pers skulle du säga att receptet ovan räcker till? Tusen tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ca 8 per, beror på hur stora man gör dem. :D

      Radera