lördag 27 december 2014

Varmrätter till nyårs

Har ni inte bestämt vad ni ska äta till varmrätt på nyårs, kommer här några tips. Ni hittar även nyårssnittar här, nyårsdrinkar här och förrätter här. Tips på efterrätter och vickning dyker upp inom en överskådlig framtid.

Halstrad tonfisksashimi med avokadosallad



4 avokado
1 gurka
1 stor mango
0,5 röd chili, finhackad
1 kruka koriander
flingsalt
svartpeppar från kvarn
5 droppar sesamolja
100 g pinjenötter
500 g färsk tonfisk
1 dl sesamfrö
olivolja

Dressing:
0,5 dl japansk soja
1 citron, saften

Tärna avokado, gurka och mango och blanda med chili, koriander, salt, svartpeppar och sesamolja.
Rosta pinjenötterna med lite flingsalt i het och torr stekpanna.
Krydda tonfisken med flingsalt och svartpeppar och rulla den i sesamfrön.
Halstra tonfisken HASTIGT i oljan. Den ska få stekyta runtom men vara helt rå inuti.
Skiva fisken i skivor.
Blanda samman soja och citronsaft. Lägg upp fisken på tallrik med salladen och skeda sojasåsen over fisken. Strö över pinjenötterna och njuuuuuut!

Pasta Alfredo


2 kycklingfiléer
25 g smör
salt och peppar
2,5 dl grädde
1 krm riven muskotnöt
3 dl finriven parmesan
persilja
redning

300 g färsk pasta

Skär kyllingen i lagom stora bitar.
Smält smöret och fräs den, på med salt och peppar.
I med grädden och koka 5 minuter.
Riv osten och muskotnöten.
Red såsen.
Dra från värmen och rör ner osten och muskotnöten. Klipp över persilja.
Smaka av med salt och peppar.

Bacon- och ostfyllda bakpotatisar

Dessa går att äta antingen som huvudrätt eller som tillbehör till t ex kött. Det mesta går att förbereda dagen innan, så det kan vara ett tips inför nyårs. Servera dessa med oxfilé och en god sås, te x. Vi åt den som huvudrätt och åt sallad med italiensk salladskrydda, svartpeppar, olja och vinäger till. Himlarnsch gott!


12 st halvor

6 bakpotatisar

Baconröran:
4 paket bacon
1 purjolök
1 dl creme fracihe
1 Creme bonjour grekisk vitlök

Potatisröran:
inkråmet från de bakade potatisarna
baconröran
saften från en halv citron
3 dl lagrad ost + 2 dl lagrad ost
färsk persilja
svartpeppar
salt

Picka och baka potatisarna i ugnen på 225 grader i ca en timme, tills de är mjuka. Låt svalna.
Klipp baconet och fräs, häll bort fettet.
Ansa purjon och strimla. Fräs i smör tills det är mjukt.
Blanda purjo, bacon, färskosten och creme fracihen i stekpannan. På med svartpeppar. Låt svalna.

Dela bakpotatisen och gröp ur innehållet. Mosa och häll i baconröran.
I med saften från citronen.
I med 3 dl riven ost, klippt persilja, svartpeppar och salt. Rör om.
Så här långt kan du förbereda. Ställ kallt om du inte ska tillaga dem nu.

Fyll skalen med röran och fördela 2 dl riven ost ovanpå. In i ugnen på 225 grader i 20-25 minuter. Servera på dirren.

Fredagsräkor


4 port

400-500 g stora räkor
1 gul lök
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk mjöl
3 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
peppar
2 msk tomatpuré
2 msk koncentrerad apelsinjuice

Koka pastan. Fräs de hackade lökarna och den rivna vitlöken. Pudra sedan över mjölet. I med allt utom räkorna. När det puttrat ihop, släng i den färdigkokta pastan och räkorna och låt bli varmt.

Fläskfilégratäng med grönpepparsås



600 g fläskfilé

2 dl grädde
2 dl creme fracihe
0,5 msk soja
1,5 köttbuljongtärning
0,5-1 msk grönpeppar

Putsa köttet och skär i skivor. Fräs i smör, på med salt och peppar. Lägg i ugnsfast form.

Mortla grönpepparen och blanda alla ingredienser i kastrull. Koka upp och slå över köttet. In i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.

Plankstek med oxfilé



Potatismos;
ett gäng kokta potatisar
äggula
en skvätt grädde
en klick smör
salt och peppar

Mosa, låt svalna och in i spritsen.

Plankan;
oxfilé
tomat
pizzakrydda
baconlindad sparris
potatismos

Till servering;
beasås
persiljevitlökssmör

Stek köttet hastigt på varje sida, salta och peppra. Spritsa moset på plankan, halvera en tomat och lägg i gropen, lite pizzakrydda på den. Stek baconet lite, stek sparrisen lite, linda in sparrisen i baconet och lägg på plankan. På med köttet och in i ugnen på 275 grader grill i ca 12 minuter, beroende på hur tjockt köttet är och hur du vill ha det tillagat. På med bea och persiljevitlökssmör. Njut.

Bookmaker toast



2 port

4 skivor ljust surdegsbröd
hemmagjort vitlökssmör
2 skivor ryggbiff
salt och peppar
2 blad romansallad
0,5 rödlök
1 dl färsk pepparrot
1 tomat
1 saltgurka

Senapskräm:
1 dl creme fracihe
1,5 msk grovkornig senap
1 tsk flytande honung
salt

Blanda ihop senapskrämen.
Skär brödet i fyra stora skivor och grilla snabbt över grillen. Pensla med vitlökssmöret.
Grilla snabbt köttet så det blir rödrosa. Salta och peppra.
Bred senapskrämen på brödet och lägg på romansallad.
Strimla köttet och lägg på. På med skivad tomat och rödlök. Riv pepparrot över och på med brödet som ett lock.
Stick igenom ett grillspett och dekorera med saltgurka.
Servera gärna med klyftpotatis och en god dressing.

Smördegsinbakad fläskfilé



1 st fläskfilé
1 paket bacon
riven ost
1 rulle smördeg
1 st ägg att pensla med
salt och peppar

Förstek filén salta och peppra,låt svalna. Förstek baconet.
Rulla ut smördegsplattan och dela den i 4 delar.
Lägg på filén, baconet och osten. Vik över smördegen och platta till kanterna med en gaffel. Lägg i en ugnsfast form.
Pensla med vispat ägg och gratinera ca 10-15 minuter i 225 grader.

Champinjonsås

1-2 gula lökar
500 g färska champinjoner
1-2 tärningar grönsaks- eller köttbuljong
200 g krämig ost av märket Bonjour (2 burkar) med smak av kantarell
3 dl grädde
ev redning
salt
svartpeppar

Skala och hacka lökarna. Skiva champinjonerna. Bryn lök och champinjoner i smör i en stekpanna eller en kastrull. Smula ner buljongtärningarna. Tillsätt ost och grädde och rör om så att allt blandar sig. Red eventuellt såsen och låt koka i ca 10 minuter. Salta och peppra.

Fläskfilé baconbus



600 g fläskfilé
3 tomater eller så många som behövs för att tacka botten på formen
2 pkt bacon
6-8st färska champinjoner (Efter tycke och smak)
5 dl grädde
3 msk sötstark senap (t ex Johnnys)
2 vitlöksklyftor
kalvfond (Snåla inte, gör inget om det går nästan en halv flaska)
riven ost (gärna Västerbotten)

Bryn bacon och låt rinna av på papper, klipp dem i småbitar. Skiva och stek champinjonerna. Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor. Bryn på båda sidor i stekpanna, salta och peppra.
Skiva tomaterna och lägg i botten på en smord ugnsfast form. Lägg den brynta fläskfilén och champinjonerna över.
Vispa ur stekpannan med 5 dl grädde, tillsätt senap, vitlök och kalvfond. Salta, peppra. Rör ner bacon i såsen.
Häll såsen över allt i den ugnsfasta formen och strö över den rivna osten. Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter. Grädda tills det fått fin färg. Servera med bandspagetti och en stor grönsallad.

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar