söndag 21 december 2014

Nyårssnittar

Nyårs väntar runt knuten, så här kommer lite tips på snittar till nyårsafton. Häng på, för det kommer även tips på förrätt, varmrätt och efterrätt!

oppas ni hittar nåt ni gillar. Min favorit är chili cheesen.

Salta minipizzor med ansjovis och parmesan



12 minipizzor

15 minuter

Ett salt och gott tilltugg till välkomstdrinken. Beräkna minst två minipizzor per person, de har en rykande åtgång!

12 skivor vitt formbröd
1 liten burk pizzasås (tomatsås)
1 burk ansjovisfiléer
12 körsbärstomater
50 g parmesanost
50 g västerbottensost
persilja
cocktailkapris till dekoration

Stansa ut runda skivor ur brödet med hjälp av ett lagom stort glas. Bred på tomatsås och lägg en ansjovisfilé på varje skiva ihop med några klyftor av körsbärstomaterna och på med lite klippt persilja. Riv osten grovt och strö över.

Sätt in i ugnen på 225° och grädda tills pizzorna fått fin gyllene färg, ca 10 minuter. Servera med några cocktailkapris.

Supersnabba hemmagjorda chili cheese


krustader
hot jalapenoost (Kavli på tub)

Fyll krustaderna med osten och skjuts in i ugnen på 200 grader i 8-10 minuter. Servera på dirren. Naaaaajs!

Gratinerade nachos med soltorkade tomater och oliver



nachos
1 burk Creme bonjour cuisine-vitlök och örter
ordentligt med riven ost
några soltorkade tomater
ett gäng gröna oliver

Blanda creme bonjour, riven ost, hackade tomater och oliver. Bred på nachos och gratinera i ugn på 225 grader 8-10 minuter. Servera på dirren, annars blir de soggy bottom boys!

Gurkskivor med laxröra



gurka
färsk dill till garnering

Laxröra:
200 g philadelphiaost
100 g kallrölt lax, finhackad
1 citron, rivet skal
2 tsk färskpressad citronsaft
1 msk dill, finhackad
salt och peppar

Skär gurkan i skivor. Blanda röran och lägg i spritspåse. Spritsa på gurkan, garnera med dill och servera.

Krustader med blå kornblomst och syltlök



krustader
blå kornblomst
syltlök

Lägg ost i krustaderna, på med en syltlök och in i ugnen på 225 grader i 5 minuter.

Snurrigt goda ansjovisbullar



10 stycken

15 minuter
1 rulle färdig kyld smördeg (rektangulär)

Fyllning
5 msk tomatpuré
2 schalottenlökar
1 ansjovisburk (125 g)
2 dl riven lagrad ost

1.Bred på. Rulla ut smördegen och låt den ligga kvar på papperet som den har varit inrullad i. Spritsa på tomatpurén och bred ut den över hela degen.
2.Hacka. Skala och hacka schalottenlöken fint. Strö lökhacket över tomatpurén på degen. Låt ansjovisfiléerna rinna av något och fördela dem över smördegen.
3.Strö. Strö den rivna osten i ett jämt lager över hela degen.
4.Rulla. Börja från kortändan och rulla ihop degen. Ta papperet till hjälp genom att lyfta lite, så går det lättare. Dela rullen med en vass kniv i cirka 10 bitar.
5.Flytta. Lägg över bitarna med snittytan uppåt på en bakplåtspappersklädd plåt.
6.Grädda i ugn, 200 grader, 8-10 minuter. Kontrollera noga, bullarna kan brännas snabbt.

Tunnbrödsrullar med skinka och västerbottensost



8 st

1 mjukt tunnbröd
0,5 dl creme fracihe
1 dl riven västerbottensost
paprikapulver
svartpeppar
0,5 msk sweet chili
3 skivor rökt skinka

Blanda creme fraichen med ost, paprikapulver, svartpeppar, sweet chili och strimlad skinka. Bred ut på brödet och rulla ihop. Skär i 8 bitar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. In i ugnen på 200 grader i ca 5-8 minuter. Man får passa dem så de inte bränns.

Sushiskedar



1 sked

1 minimozzarellaboll
2 räkor
färsk riven ingefära
japansk soja
koriander

Lägg ost, räkor i sked. På med soja, riv ingefära över. Toppa med koriander. YUM!

Laxrullader


rökt lax
Creme bonjour Örtagård

Skiva laxen i tunna skivor och lägg dessa på tex plastfolie efter varann. Ovan detta smörar man ut cremen i tjockare lager (tänk rulltårta) använd därefter plastfolie att lyfta upp sidan för att skapa rulle av allt. Lägg rullen i ungsfolie för att förvaras i frys ett dygn. Detta är bara för att kunna skiva den i jämna skivor så det behövs nog inte ett dygn om man inte har den tiden. Enjoy!!

Västerbottenskex med dijon


Västerbottenkex
1 1/2 dl vetemjöl
50 g smör
1 dl riven västerbottensost + extra till topping
1 1/2 tsk dijonsenap

Topping
ev pepparrotsvisp
ev rökt renstek
ev timjan

1.Sätt ugnen på 200°C.
2.Västerbottenkex: Lägg vetemjöl, smör, riven västerbottenost och dijonsenap i en matberedare. Mixa till en smidig deg.
3.Gör en avlång rulle av degen, plasta in den och låt ligga kallt ca 30 minuter.
4.Skär i ca 1/2 cm tjocka skivor och lägg på bakplåtspapper.
5.Toppa varje kex med riven västerbottenost och baka i ugnen i ca 10 minuter.
6.Topping: Lägg ev på 1 klick pepparrotsvisp, 1 liten skiva rökt renstek och timjan.

-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: