söndag 21 december 2014

Saffranscheesecake

Igår var det grötfest i Valliden. Mycket mumsigt. Ida hade gjort en gluten- och mjölkfri cheesecake. Här kommer originalreceptet och längre ner hittar ni hur man gör den gluten- och mjölkfri.


Saffranscheesecake

Botten:
300g pepparkakor
100g smör

Cheesecakesmet:
600g cream cheese
4st ägg
2dl socker
2 påsar saffran
2msk vetemjöl

Crème fraicheglaze:
3dl crème fraiche
1msk socker
2tsk vaniljsocker

Botten:
Krossa pepparkakorna i en mixer. Smält smöret och blanda ihop med pepparkakorna. Rita av springformen på ett bakplåtspapper och klipp ut rundeln. Smörj springformen (ca 24cm) och lägg pappret som botten. Tryck ut pepparkakssmulorna i botten och ställ i kylskåpet.

Cheesecakesmet:
Vispa cream cheese mjukt med elvisp. Tillsätt ägg och socker och vispa till en jämn smet. Blanda ner saffran, pressad citron och vetemjöl, vänd ihop allt med en slickepott. Ta ut formen ur kylskåpet. Häll i cheesecakesmeten över botten och grädda i 175 grader i cirka 45 minuter. Den kommer resa sig lite.

Vill man ha den gluten- och mjölkfri byter man ut mot glutenfria pepparkakor, mjölkfritt margarin, rismjöl, creamy smooth (istället för philadelphiaost)och följande glaze:

1 citron plus rivet skal
ca 3 dl creamy smooth (soyabaserad)
2 dl florsocker
5 tsk vaniljsocker
3 msk socker





-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: