Och här kommer till sist några tips på vickning till nyårsnatten.
Janssons smördegspizza med västerbottensost
4-6 port (fler om det är som mingelmat)
1 rulle färsk smördeg
2 dl creme fracihe
2 äggulor
6 kokta potatisar
1 burk ansjovis (inte den minsta burken)
3 shalottenlökar
2-3 dl riven västerbottensost
Till servering:
färsk dill
Koka potatisen och låt kallna. Skala den och skär i skivor.
Rulla ut smördegen på en bakplåtspappersklädd plåt.
Skär försiktigt en skåra ca en cm i kanterna. Vik upp kanterna.
Blanda creme fracihe och äggulor, i med salt och peppar. Bred blandningen på pizzan.
På med potatisskivorna.
Dela ansjovisen i två eller tre strimlor, lägg på pizzan.
Skala löken och strimla. På med det.
Mal över lite svartpeppar.
På med den rivna osten och tjoff in i ugnen på 225 grader i 20 minuter.
Dekorera med färsk dill.
Servera gärna med ruccola.
Natta-chips
4 port
1 påse tortillachips
0,5 burk creme fracihe chili och paprika
0,5 burk salsa
riven ost
Lägg chipsen på bakplåtspapper. Klicka över creme fracihe, ringla salsa över. Toppa med massor av ost. In i ugnen på 250 grader i ca 5 minuter. Servera direkt, annars blir de soggy.
Varm kronärtskocksdipp
1 burk kronärtskockor (ca 400 g)
2 dl creme fraiche
2,5 dl parmesan + 1,5 dl ovanpå
1 vitlöksklyfta
2 msk persilja, fryst
salt och peppar
tabasco
Hacka kronärtskockorna och blanda allt. Toppa med riven parmesan. In i ugnen i 200 grader i ca 20-25 minuter.
Till servering:
rostade pitabrödssnibbar
Pitabrödssnibbar
3 pitabröd
rapsolja
flingsalt
Dela bröden i två halvor. Pensla med rapsolja och på med flingsalt. Skär i trekanter och lägg på bakplåtspapper. In i ugnen på 225 grader i ca 5 minuter. Håll koll. De ska bli krispiga.
Het krabbdipp
Portioner: 6
1 burk krabba (à ca 170 g)
1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
2 salladslökar
2 dl riven lagrad ost (t ex västerbottensost)
2 dl majonnäs
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
crostini till servering
1.Sätt ugnen på 225°C.
2.Häll av vätskan från krabbköttet. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Strimla salladslöken fint.
3.Blanda krabba, chili, salladslök, ost, majonnäs, salt och peppar i en bunke.
4.Lägg röran i en liten ugnssäker form. Gratinera i mitten av ugnen 15–20 minuter.
5.Servera krabbdippen med crostini.
Getosttårta med semitorkade tomater
10 portioner200 g torkade fikon
150 g valnötter
500 g getost (chèvre)
2 dl crème fraiche
1 sats semi-torkade tomater alt 250 g marinerade soltorkade tomater
ett par kvistar färsk timjan
Semitorkade tomater:
1 kg halverade körsbärstomater
3 oskalade fäska vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 msk honung
1 halverad citron
1 tsk salt
Mixa fikon och nötter i en matberedare. Tryck ut blandningen i botten av en springform, 24 cm i diameter.
Grädda i ugnen på 150 grader cirka 10 minuter. Låt svalna.
Mixa getost och crème fraiche i en matberedare. Häll blandningen i formen. Låt stelna i kylskåp minst 1 timme.
Lossa kakan från formen och fördela torkade tomater ovanpå. Garnera med ett par kvistar färsk timjan.
Semitorkade tomater
Lägg tomater och vitlöksklyftor på en plåt. Ringla över olivolja och honung. Pressa över citronen och lägg halvorna på plåten. Salta och sätt in i ugnen cirka 1,5 timme. Plocka bort citronhalvorna när tomaterna är klara. Pressa ur vitlöksklyftorna ur skalen över tomaterna och vänd runt.
Tips
Lägg de tomater som blir kvar i en burk och häll olivolja över så att det täcker tomaterna. Håller cirka 3 veckor i kylskåp.
Flatbread med ädelost och rödlök
1 förpackning färdig pizzadeg (260 g)
1 rödlök
140 g ädelost
1/2 ask mascarpone (125 g)
100 g vindruvor
en liten påse pinjenötter
Sätt ugnen på 200°C.
Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Stek löken mjuk och glansig i 1 msk smör i en stekpanna.
Riv ädelosten grovt. Blanda med mascarponen. Krydda med 2 krm salt.
Rulla ut pizzadegen på en bakpappersklädd plåt. Bre på ädelostblandningen.
Grädda ca 10 minuter i ugnen.
Halvera vindruvorna och kärna ur dem.
Lägg på den stekta löken, vindruvor och pinjenötterna på pizzan.
Grädda ytterligare 5–10 minuter.
Låt svalna innan den skärs i bitar.
Smördegsflarn med paprikamarmelad och västerbottensost
2 plattor smördeg
västerbottensost
Paprikamarmelad:
6 röda paprikor
50 g soltorkade tomater i olja
4 msk olivolja
1 hackad gul lök
2 skalade och fint hackade vitlöksklyftor
2 msk balsamvinäger
2 msk honung
Tabasco efter egen smak
Salt
Peppar
Sätt ugnen på 225 grader. Tina 2 smördegsplattor och kavla ut dem lite. Förgrädda ca 10 minuter. Ta ut det ur ugnen, platta ner dem med en stekspade och ställ åt sidan.
Sätt ugnen på grill eller högsta värme. Dela paprikorna i fjärdedelar och ta bort kärnorna. Lägg dem med skalet uppåt mot grillen på en lätt oljad bakplåt och rosta dem tills de är svarta och bubbliga. Ta ut paprikorna och lägg en fuktig kökshandduk över dem. Efter ca 10 minuter går det lätt att pilla bort skalet med hjälp av en kniv. Skär de skalade paprikorna i småbitar. Låt oljan rinna av de soltorkade tomaterna och hacka dem fint. Blanda soltorkade tomater och paprikabitar.
Hetta upp olivoljan. Låt lök och vitlök puttra på svag värme i oljan, tills de mjuknat utan att ta färg. Blanda ner paprika och torkade tomater i lökblandningen. Tillsätt balsamvinäger, honung och tabasco. Småkoka 20-30 minuter på svag värme. Smaksätt med salt och peppar. Skeda upp marmeladen på det förgräddade pajskalet. Strö över västerbottensost och in ugnen på 225 grader tills osten har smält.
-Mama Skogly ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar