måndag 20 juli 2015

Frasiga rullen

Godagens kamrater och nya läsare! Lördagen spenderades i Lubboträsk hos Dannes arbetskompis med familj. Och en babiljard mygg. Mycket gott och trevligt! Nu befinner vi oss i Ostvik där vi campar tills imorgon.

Favorit i repris! Har ni inte testat den så gör det!


Frasiga rullen

4-6 port

175g smör
ca 3 3/4 dl vetemjöl
1 krm salt
1 dl mjölk
2 tsk torrjäst

Fyllning:
2 brk svamp
2 hg rökt skinka, strimlad
1 medelstor hackad gul lök
1 tsk vetemjöl
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl finhackad persilja
1 krm timjan
1/4-½ tsk salt
peppar
1 ½ dl grädde
1 äggula

Till pensling:
äggvita
sesamfrön

Blanda fett och mjöl till degen. Rör ut jästen i lite av mjölken,tillsätt det och resten av mjölken. Arbeta till en smidig deg,låt vila i kylskåpet en stund.

Stek svamp,skinka och lök. Pudra över mjölet, rör om. Tillsätt vitlök,persilja och kryddor samt 1 dl av grädden. Låt detta småputtra till nästan all grädden kokat in.
Vispa ihop resten av grädden med äggulan och rör ned. Låt detta koka upp under omrörning och smaka av. Det ska bli en fast röra.
Låt fyllningen bli kall.

Ta fram degen och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en kaka på ca 15x35 cm. Fördela fyllningen på på ena halvan av degen,spara en smal remsa längs ytterkanten. Vik upp den mot fyllningen. Pensla med den uppvispade äggvitan och vik den andra deghalvan över fyllningen. Tryck till skarven väl. Lägg båda rullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla med äggvita. Strö över sesamfrön och grädda i 225 grader ca 20 minuter. Servera med sallad en god vitlökssås.



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: