fredag 25 september 2015

Äppelsirap

En ljuvlig äppelsirap att ringla över amerikanska pannkakor, glass eller till ost och kex. Mmmm... Välj gärna röda äpplen för att få vacker färg på sirapen. Även om den verkar lös efter 20 minuter, så tar den ihop när den kallnar.


Äppelsirap

ger 1 liter

2 kg äpplen
1 1/2 l vatten
7 dl strösocker
3 kanelstänger

Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en kastrull med vattnet. Koka med lock tills äpplena börjar mosa sig, ca 30 minuter.
Lägg moset i en silduk eller i en kökshandduk i ett durkslag. Låt rinna av tills det blir ca 1 liter vätska, ca 1 timme.
Koka upp äppelsaften med socker och kanelstång. Låt koka ca 20 minuter utan lock. Ju längre koktid desto tjockare sirap. Skumma av och häll upp på rena glasburkar.

Tips

Gör äppelmos av resterna. Passera moset i en äppelmosvagga eller genom en finmaskig sil. Eller helt sonika mixa i matberedare. Koka upp på svag värme och smaka av med socker.
(recept från Ica)


-Mama Skogly ♥

3 kommentarer:

  1. Åh den där på pannkakor, mums! Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  2. Det låter både enkelt och gott. 😋 Ungefär hur mycket sirap blir det av 1l avrunnen äppelsaft?

    SvaraRadera