onsdag 2 september 2015

Grillad entrecote med kantarellrisotto och rödlöksmarmelad

Inatt har jag sovit någorlunda, tack och lov! Jag ska försöka sova ikapp under helgen. Vi kommer att dra husvagnen till Finnforsträsket där vi ska friluftscampa, så ikväll ovh imorgon ska mat förberedas, eftersom vi inte kommer att kunna använda ugnen.

Till lördagsmiddag åt vi denna gooooooda middag. Till detta serverade vi ett himla gott rödvin, se nedan. Risotton går att göra vegetarisk genom att byta ut hönsbuljongen mot grönsaksbuljong. Det är även mitt bidrag till månadens middagstips hos Min lilla kokvrå.


Grillad entrecote med kantarellrisotto och rödlöksmarmelad

ca 4 port

4 skivor entrecote
salt
peppar

Salta och peppra köttet. Grilla tills det är som du vill ha det. För min del får det nästan råma.

Kantarellrisotto:

4 port

500 g kantareller
1 msk smör, till stekning
1 l hönsbuljong
2 shalottenlökar
en ordentlig klick smör
4 dl arborio- eller avorioris
1 dl vitt vin
20 g smör
1 riven parmesanost, gärna Änglamarks ekologisk, lagrad 18 månader
salt
nymalen peppar

Fräs svampen i en stekpanna med lite smör.
Koka upp buljongen.
Fräs löken i en kastrull med smör. Lägg i hälften av svampen och rör ner riset. Svetta tills riskornen är täckta av en tunn hinna fett och är lätt transparent.
Slå i vinet och låt det koka in, späd med en skopa kokande buljong under ständig omrörning. Fortsätt att späda och röra om vart annat, tills riskornet har en liten kärna kvar, det vill säga att det har ett lätt tuggmotstånd.
Drag pannan av plattan precis innan det är klart eftersom riset efterkokar något.
Tillsätt smör och parmesanost. Smaka av med salt och peppar.
Låt risotton vila i 5 minuter, vänd ned den resterande svampen.

Rödlöksmarmelad:

3 rödlökar
4 msk smör
3 msk balsamvinäger
ca 5 msk farinsocker eller strösocker
1 krm salt

Börja med rödlöksmarmeladen.
Skiva löken tunt, fräs den i smöret tills den mjuknar.
Tillsätt vinäger och socker. Koka under lock 15 minuter. Rör någon gång undertiden. Fortsätt koka under lock på svag värme tills den börjar tjockna. Smaka av med lite salt. Låt svalna.


Masi Campofiorin (5123)
2011 Italien 119:-
Flaska, 750 ml

Kryddig smak med inslag av fat, körsbär, korinter, kanel, tranbär och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött.



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Wow, det var snabbt jobbat!! Tror t om du besitter förmågan att se in i framtiden ;)
    Tack, rara du, för tipset! Låter helt underbart gott och ska absolut testas framöver.
    Skål och trevlig helg! (tänkte jag skriva, men jag är ju fortfarande på jobbet, så... trevlig helg! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi hi. Skål, lite senare och trevlig helg! :)

      Radera