fredag 6 november 2015

Kladdkakans dag imorgon - 11 recept

Tjillevipp! Kladdkakans dag den 7 november, alltså imorgon, så här kommer 11 recept som ni kan välja mellan.

Pepparkakskladdkaka med chokladglasyr


ca 12 bitar

150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
3/4 dl kakao
2 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1/2–1 tsk malen kanel
1/2–1 tsk malen ingefära
2–3 krm malen nejlika
2 1/2 msk ljus sirap

Chokladglasyr:
1 1/2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
1 msk smör

Garnering:
valfritt, t ex physalisbär, apelsin & hallon

Ugn 175°

1. Smält smöret. Vispa ägg och socker lätt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i äggblandningen tillsammans med sirapen och smöret.

2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diam. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt svalna.

3. Glasyr: Koka upp grädden. Hacka chokladen och låt den smälta i den heta grädden. Klicka i smöret. Rör tills det blivit en slät kräm. Bred chokladglasyren på kakan. Låt stelna i kylen.

4. Garnera med frukt och bär.

Rocky road kladdkaka med glasyr


Kladdkaka:
4 dl socker
3 dl vetemjöl
8 msk kakao
2 npr. salt
250 g smör
4 ägg

Glasyr:
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl grädde
1 1/2 msk kakao
1 1/2 msk sirap
4 msk smör

Garnering:
mini-marshmallows
dumle
jordnötter

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält smöret i en kastrull och rör ner i de torra ingredienserna. Tillsätt sist äggen, ett i taget och rör ihop.
Klä en springform på 24 cm i diameter med bakplåtspapper. Pensla formen med olja då fäster bakplåtspappret mycket lättare. Fyll formen med smeten och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 30-40 minuter. Den skall vara något kladdig i mitten. Låt svalna i kylskåp.

Ta fram en kastrull och mät upp alla ingredienser förutom smöret och koka upp i cirka 20 minuter. Ta av kastrullen från spisen och rör ner smöret till en blank glasyr. Häll glasyren över kladdkakan i springformen och garnera med mini-marshmallow, dumle och jordnötter.

Ställ in rocky road kladdkakan med glasyr i kylen och låt den stelna helt innan du tar ur den ur springformen och lägger upp den på ett serveringsfat.

Servera gärna med lite vispad grädde eller vaniljglass.

Semmelkladdkaka



(cirka 12 bitar)

150 g normalsaltat smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 generös tsk kardemummakärnor
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g mandelmassa
1 msk extra smör till formen
florsocker
vispgrädde eller vaniljglass


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en normalstor springform och smöra insidan av kanterna.

3. Smält smöret och låt det sedan stå och svalna något (gärna i kylen) medan du fortsätter med följande steg.

4. Blanda strösocker och de tre äggen i en skål. Här är det viktigt att enbart röra ihop ingredienserna, vispar man kommer det in för mycket luft i smeten vilket kommer att göra kakan torrare.

5. Mortla kardemummakärnorna och blanda ner dem i en bunke tillsammans med vetemjöl, vaniljsocker och salt.

6. Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten, använd en gaffel för att reda ut klumparna.

7. Tillsätt det smälta smöret och blanda tills du fått en slät och fyllig smet.

8. Riv ner mandelmassan, jag använde den grova sidan, och blanda väl.

9. Häll ner smeten i formen och slå den lätt mot köksbänken, detta för att få bort eventuella luftfickor.

10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter.

11. Låt kakan svalna något i formen innan du lägger upp den. Vispa grädden och pudra till sist över lite florsocker precis innan servering.

Kladdkaka med kinapuffstäcke


Kladdkaka:

125 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Smält smöret. Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Blanda i smöret.
Grädda i en smord springform, ca 25 cm diameter, mitt i ugnen i 150° i 30 min.

Topping:

200 g mjölkchoklad
1 påse kinapuffar, 210 g

Smält försiktigt chokladen i mikron.
Bred chokladen över kladdkakan.
Tryck försiktigt ut kinapuffar över hela kladdkakan.
Låt stelna i kylen i ca 2 timmar. Servera med vispad grädde.

Saffranskladdkaka med vit choklad


100 g smör
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 paket saffran
Stöt saffranet med lite av sockret och eventuellt lite hett vatten. Smält smöret tillsammans med chokladen så att den löser sig helt. Blanda alla ingredienser och häll i en smord form. Grädda i cirka 15 minuter i 200°.

Kärleksmumskladdkaka



Kladdkaka:

100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Smält smöret. Blanda övriga ingredienser i en skål. Rör ner det smälta smöret tills allt blandat sig. Smöra och bröa en löstagbar form på 24 cm. Grädda i 175 gr i 20 min. Låt svalna ca 10 min.

Kärleksmumsglasyr:

50 g smör
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
3 msk kaffe, starkt
1 msk kakao

strössel eller kokos

Smält smöret och blanda därefter i alla ingredienser och rör till en jämn smet. Bred sedan ut glasyren på kladdkakan och strö på kokosflingor eller strössel. Låt glasyren stelna.

Kanelbullskladdkaka


120 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk äkta vaniljsocker
1 msk kanel
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt


1 tsk kanel
0,5 dl pärlsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret.
Ta fram en bunke och knäck i äggen, tillsätt socker, vaniljsocker, kanel, mjöl och salt.
Rör sedan tillsammans med de smälta smöret.

Bröa och smöra en form 20 cm. (funkar även med 24 cm, fast ha kakan mindre i ugnen bara ca. 10 min)
Häll smeten i formen och strö på lite extra kanel och häll på pärlsocker.
Grädda ca. 15 minuter.

Citronkladdkaka



Denna kakan räcker till cirka 8-10 personer

Till en springform cirka 24 cm

2 citroner
4 1/2 dl strösocker
200 gram smält smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
Servera med lättvispad grädde

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader , rör ihop ägg och socker. Tvätta citronerna och riv av det gula skalet ner i smeten ( inte det vita – för det smakar beskt ) Pressa ner saften ur de två citronerna och rör runt med en träslev. Rör ihop mjöl, vaniljsocker och vänd ner i smeten. Vänd om tills allt har blandat sig. Vänd sist ner det smälta, avsvalnade smöret. Smörj & bröa formen och häll i smeten. Grädda i mitten på ugnen i cirka 25-30 minuter
Låt stanna till sig i kylskåp ett par timmar innan servering.

Vit kladdkaka med Kahlua


Kakan:
250 g vit choklad
200g smör
3 ägg
2,5 dl socker
2 msk Kahlua
2 dl mjöl

Glasyr:
150 g vit choklad
0,5 dl grädde
1 msk Kahlua
florsocker

Till servering:
fruktsallad
vispad grädde

Kakan:
Ugnen på 175 grader. Hacka 250 g vit choklad, smält smöret. Ta kastrullen från plattan och i med chokladen. Rör tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i smörchokladblandningen, likören och mjöl. Häll smeten i smörd och bröad form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen ca 30-35 minuter. Låt kakan svalna, ställ i kylen.

Glasyren:
Hacka 150 g vit choklad. Koka upp grädden. Ta den från värmen och i med chokladen. Rör tills smeten är jämn. Bred över kakan och sikta över florsocker. Servera med fruktsallad och vispad grädde.

Knäckig kladdkaka


Chokladsmet:
50 g Svenskt Smör från Arla
1 st ägg
1 1⁄2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
1⁄2 dl sirap

Knäcksmet:
100 g Svenskt Smör från Arla
1 dl strösocker
1⁄2 dl sirap
1⁄2 dl Arla® vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1⁄2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Sätt på ugnen på 175°. Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ner övriga ingredienserna till chokladsmeten. Häll smeten i formen. Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser.

Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 25-35 min. Låt svalna.

Servera vispad grädde eller vaniljglass till.


Kladdkaka med himmelsk glasyr


KAKA:
100 g smör
2 ägg
2 rågade dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker

GLASYR:
100 g philadelphiaost
60 g smör
2 tsk vaniljsocker
4–6 msk kakao
4 dl florsocker

GARNERING:
spritsad grädde
jordgubbar

KAKAN:
Smält smöret, ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Häll smöret i äggsmeten och rör om. Blanda mjöl, kakao och vanilj-socker för sig. Rör ner detta i kaksmeten. Smöra och bröa en form med löstagbar kant och häll smeten i formen. Grädda kakan i ugnen i exakt 24 minuter om formen är 20 cm i diameter eller 21 minuter om formen är 23 cm. Grädda ej för länge, då blir kakan trist. Låt stå i tre timmar före servering.

GLASYREN:
Lägg philadelphiaost i en skål med smör, vaniljsocker och kakao. Mosa med en gaffel tills det blir en slät smet. Sikta ner florsocker. Bred glasyren på den avsvalnade kakan. Garnera med spritsad grädde och jordgubbar.

-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Jösses Amalia, nu klarar jag mig året ut med bakrecept. Bakar varje vecka till min man som älskar hembakat, kvittar vad. Tack och trevlig helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekt! Tack och trevlig helg till dig med!

      Radera