söndag 13 december 2015

Mjukt tunnbröd

Så var det måndag och sista arbetsveckan innan jul inleds härmed. Ska strax åka iväg för att hjälpa till med förberedelser i personalrummet. Vi ska nämligen ha lite luciastämning nu på morgonen med glögg, pepparkakor och lussekatter. Hoppas ni får en finfin måndag, kamrater!

Ett recept från Ericas meny som mina svärföräldrar testade att göra. Sen fick jag två laddningar också. Hur gott som helst!!! Tänk er nybakat med smör som smälter och gräddost. Gaaah!


Mjukt tunnbröd

10 st

50 g jäst
5 dl kall mjölk
3 msk smör
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 msk brödkrydda
3 dl rågmjöl
ca 10 dl mjöl

mjöl till utbakning

Gör en smidig deg.
Låt jäsa 1 timme.
Dela degen i 10 bitar.
Knåda och rulla till bollar, ämnen.
Låt jäsa 30 min.
Lägg in bakstenen ganska högt upp i kall ugn, slå på ugnen på 250 grader.
Kavla på väl mjölat bakbord, först med randkaveln ,sen med kruskaveln.
Jag kavlade ut ca 4 bröd innan jag började grädda.
Grädda bröden till fin färg ca 4-4,5 minuter, beroende på hur din ugn är.
Låt kallna på galler under handduk.

Kan även gräddas i torr stekpanna, då gräddar man bröden på båda sidor.


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: