måndag 28 december 2015

Tips på förrätter till nyårs

Hej hopp! Idag fylls bloggen med tips på nyårsmat. Först ut är förrätter!

Rårakor med västerbottensost


ca 10 st

450 g potatis, fast sort
50 g smör
1 ägg
50 g riven Västerbottensost
flingsalt

Tillbehör

sikrom
0,5 rödlök
1 citron
dill
ca 1 dl creme fracihe
nymalen svartpeppar

Grovriv potatisen.
Skölj potatisrivet väl i kallt vatten. Torka potatisen riktigt torr i en handduk.
Smält hälften av smöret.
Blanda potatisrivet med det smälta smöret, ägg och ost. Vänd runt och blanda väl.
Skala och finhacka rödlöken fint.
Smält smör i pannlaggen. Klicka ner potatisröra och platta ut. Stek på bägge sidor tills den är genomstekt och ser frasig ut.
Servera med creme fracihe, citronklyfta, hackad rödlök, dill, rom och nymalen svartpeppar. Toppa med en dillkvist.

Grillade tortillasnibbar med västerbottensost och kalixlöjrom


8 snibbar

2 mjuka tortillabröd
en stor näve västerbottensost, riven
creme fracihe
kalixlöjrom
rödlök
svartpeppar

Lägg osten mellan två bröd och lägg i ett grillhalster. Grilla på bägge sidor tills brödet fått lite färg och osten smält. Har du inre grillen igång kan du steka den på bägge sidor i torr stekpanna tills den fått färg och osten smält.
Skär i 8 snibbar. Klicka creme fracihe på varje och på med rom, rödlök och svartpeppar. Servera på dirren.

Ugnsrostad palsternacka med stekt apelsin, halloumi och dressing


1 palsternacka
1 apelsin
1 halloumi
persilja till garnering

Dressing:
rivet apelsinskal
2 msk olivolja
1 liten riven vitlöksklyfta
1 msk fransk senap
lite socker

Skala palsternackan och klyfta den. Ugnsbaka den med lite olja och flingsalt i 175 grader tills den är mjuk.
Skala apelsinen och skär i skivor. Stek den i smör.
Skiva halloumin och stek i smör.
Gör en dressing med rivet apelsinskal, olja, riven vitlök, fransk senap och socker.
Lägg palsternackan på fat. Lägg över ost och apelsin. Ringla över dressing.
Servera på dirren.

Fyllda avokadohalvor med räkor och rom


2 port

1 avokado
100 g skalade räkor (spara några till garnering)
0,5 skalet från citron, samt lite citronsaft
2 msk creme fracihe
1 msk dill
svartpeppar
2 msk sikrom
cayennepeppar
örtsalt

Gröp ur avokadon och mosa innehållet. Lägg i skål.
I med räkor, citronskal, citronsaft, creme fracihe, dill, peppar, rom och örtsalt.
Blanda och fyll avokadoskalen.
Garnera med några räkor och lite dill.

Västerbottensostplättar



Ett recept från Guldkorn

50 gram västerbottensost
0,5 st potatis(ar), 40 g
2 st ägg
2 msk mjölk
0,5 dl grädde
0,5 dl vetemjöl
salt och peppar
smör, till stekning

Till servering t ex
löjrom
vaktelägg
hummer
rödlök, hackad
crème fraiche
citronklyfta(or)
salladsblad
dill

1. Riv osten. Pressa potatisen. Dela äggen i gulor och vitor.
2. Vispa äggvitorna till hårt skum.
3. Blanda äggulorna med ost, mjölk och grädde. Rör ner mjölet och därefter den pressade potatisen. Vänd sist ner äggvitorna och smaka av med salt och peppar.
4. Värm upp en stekpanna och stek små plättar.
5. Lägg upp på tallrikar och garnera med rom, rödlök, en klick crème fraiche och en citronklyfta. Ett salladsblad och en dillkvist kan också få vara med som dekoration.

Janssons smördegspizza med västerbottensost


4-6 port (fler om det är som mingelmat)

1 rulle färsk smördeg
2 dl creme fracihe
2 äggulor

6 kokta potatisar
1 burk ansjovis (inte den minsta burken)
3 shalottenlökar
2-3 dl riven västerbottensost

Till servering:
färsk dill

Koka potatisen och låt kallna. Skala den och skär i skivor.
Rulla ut smördegen på en bakplåtspappersklädd plåt.
Skär försiktigt en skåra ca en cm i kanterna. Vik upp kanterna.
Blanda creme fracihe och äggulor, i med salt och peppar. Bred blandningen på pizzan.
På med potatisskivorna.
Dela ansjovisen i två eller tre strimlor, lägg på pizzan.
Skala löken och strimla. På med det.
Mal över lite svartpeppar.
På med den rivna osten och tjoff in i ugnen på 225 grader i 20 minuter.
Dekorera med färsk dill.
Servera gärna med ruccola.
(Recept från Kalasgott)

Ugnsbakade havskräftor


12 fina havskräftor
vitlöksbröd till servering

Dressing:
2 dl rapsolja
2 dl vitt vin
hackad dill
hackad persilja
6 vitlöksklyftor
1 1/2 dl riven parmesanost
2 äggulor
salt och peppar

Sätt ugnen på 225°C.
Klyv kräftorna på längden och rensa ur oönskat innehåll. Knäck klorna. (Det förenklar ätandet för middagsgästerna.) Lägg upp på ett ugnssäkert fat.
Dressing: Kör ingredienserna till dressingen i mixer. Smaka av med salt och peppar.
Häll dressingen över kräftorna så att det täcker. Baka i ugn i 10-12 min, eller tills anrättningen fått fin färg och en underbar doft sprider sig.
Servera med varmt vitlöksbröd.
(recept från Ica)

Hummerpannacotta


4 portioner

1 kokt hummer, 500 g
2 gelatinblad
3 dl grädde
0,5 dl hackad dill
0,5 citron, finrivet skal och saft
2 msk sikrom eller annan rom

Hummerfond:
2 hackade schalottenlökar
50 g finhackad rotselleri
1 msk tomatpuré
1 msk smör
2 dl vatten
2 dl vitt vin
1 tsk torkad timjan
5 svartpepparkorn
0,5 tsk salt

1 timme + 3 timme i kylskåp

Klyv humrarna på mitten och plocka bort magen. Ta ur köttet från stjärt och klor och hacka hummerköttet.

Hummerfond:
Bryn lök, selleri, tomatpuré och krossade hummerskal i smör i en kastrull någon minut. Tillsätt vatten, vin, timjan, pepparkorn och salt. Koka upp och låt sjuda 15 min. Sila och häll tillbaka fonden i kastrullen. Koka på hög värme tills vätskan kokat ner till 1 dl, ca 10 min.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Värm hummerfonden och grädde i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och smält ner i den varma grädden under omrörning.
Blanda det hackade hummerköttet med dill, citronskal (endast det gula) och citronsaft. Fördela hälften av blandningen i 4 portionsformar eller glas. Slå på den varma hummergrädden och ställ kallt att stelna ca 3 tim.
Toppa pannacottan med resten av hummersalladen och rom före servering.
(recept från Coop)

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar