Och här kommer några tips på varmrätter till nyårs. Imorgon är det dags för efterrätter!
Skink- och champinjoncrepes
10-12 plättar (eller som många säger pannkakor)
Fyllning:
1 stor brk champinjoner
4 hg rökt skinka, strimlad
2 medelstor hackad gul lök
2 tsk vetemjöl
2 pressad vitlöksklyfta
2 dl finhackad persilja
2 krm timjan
½ tsk salt
peppar
3 dl grädde
2 äggulor
Till gratinering:
riven västerbottensost
Stek svamp, skinka och lök. Pudra över mjölet, rör om. Tillsätt vitlök, persilja och kryddor samt 1 dl av grädden. Låt detta småputtra till nästan all grädden kokat in.
Vispa ihop resten av grädden med äggulan och rör ned. Låt detta koka upp under omrörning och smaka av. Det ska bli en fast röra.
Låt fyllningen bli kall.
Lägg fyllning i mitten av en plätta (pannkaka). Rulla ihop och lägg i form. Upprepa tills alla plättarna är fyllda.
Blir det fyllning över kan man lägga det ovanpå rullarna.
Toppa med riven västerbottensost och skjuts in i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter.
Köttfärsfyllda pastastubbar
ca4 port
1 förpackning lasagneplattor
500 g köttfärssås
god ost (jag tog lagrad prästost)
färdig, god pastasås
ev champinjoner, smörstekta
ostsås (se recept nedan)
Ostsås:
75 g smör
5 msk mjöl
3,5 dl mjölk
3,5 dl grädde
2 dl ost
salt och peppar
Vitlökssås:
1 liten creme fracihe
1 riven vitlöksklyfta
italiensk salladskrydda
Blanda ihop allt till vitlökssåsen och ställ kallt.
Gör köttfärssåsen och stek svampen, låt svalna. Lägg ut lasagneplattorna och på med två skivor god ost. Lägg köttfärsen (och svampen)som en sträng på ena sidan och rulla ihop till en rulle. Lägg på ett fat och låt ligga i kylen en timme, då blir de lättare att skära.
Smält smör i kastrull och i med mjöl. Vispa. Häll i mjölkgräddblandningen och låt koka upp. När den tjocknat, ta av plattan och häll i riven ost.
Bred såsen i botten på ugnsfast form. Häll över lite pastasås och rör om lite sporadiskt, si så där.
Skär pastarullarna i ca 4 bitar per rulle och ställ på högkant i ost-tomatsåsblandningen. När alla rullar är på plats, slå över resten av ostsåsen och ringla resten av tomatsåsen över. Toppa med riven ost och in i ugnen på 225 grader 20-25 minuter. Servera med en god sallad och gärna lite vitlökssås.
Rostbiff med ugnsrostade rotfrukter och dragon – & vitlökssås
4 port
100 g ruccola
1 ask cocktailtomater
400 g rostbiff i tunna skivor
dressing
ugnsrostade rotfrukter
Lägg sallad och tomater på ett serveringsfat. Lägg rostbiffskivorna på salladsbädden och ringla över lite av såsen. Servera resten i en skål vid sidan av. Servera ugnsrostade rotfrukter till.
Dressing:
1 st ägg
2 st krossade vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 msk hackad färsk dragon
1 dl olja
1 msk hett vatten
salt & peppar
Blanda ägg, vitlök, senap, vinäger och dragon i en mixer. Tillsätt oljan och mixa till en tjock sås. Tunna ut såsen med vatten och smaka av med salt & peppar.
Ugnsrostade rotfrukter:
potatis
morötter
palsternacka
salt
peppar
rapsolja
torkad rosmarin
Skala och skär i klyftor. Ringla över olja, på med salt, peppar och rosmarin. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 40 minuter. Vänd på rotfrukterna efter halva tiden.
Plankstek med oxfilé
Potatismos;
ett gäng potatisar
äggula
en skvätt grädde
en klick smör
salt och peppar
Koka potatisen. Mosa den, i med äggula, en skvätt grädde, en klick smör, salt och peppar. Låt svalna något och in i spritsen.
Plankan;
oxfilé
tomat
pizzakrydda
baconlindad sparris
potatismos
Till servering;
beasås
persiljevitlökssmör
Stek köttet hastigt på varje sida, salta och peppra. Spritsa moset på plankan, halvera en tomat och lägg i gropen, lite pizzakrydda på den. Stek baconet lite, stek sparrisen lite, linda in sparrisen i baconet och lägg på plankan. På med köttet och in i ugnen på 275 grader grill i ca 12 minuter, beroende på hur tjockt köttet är och hur du vill ha det tillagat. På med bea och persiljevitlökssmör. Njut.
Fläskfilégratäng med bearnaise och potatismos
4 port potatismos
500 g fläskfilé
2 dl färdig bearnaise (vi hade gjort av påspulver)
2,5 dl grädde
salt
Spritsa moset runt en form. Skiva och stek fläskfilén. Salta och peppra. Lägg i mitten av formen.
Vispa ihop bearnaisesåsen med grädden och värm upp. Slå såsen över köttet, i mitten av formen.
In i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.
Räklåda
500g oskalade räkor
2 dl grädde
1 dl mjölk
2-3 msk smör
2 msk mjöl
en skvätt vitt vin
1 fiskbuljongtärning
dill
lite citronsaft samt skalet
2 tsk sambal
6-8 ägg
7 rostbrödskivor
smält smör
peppar
Koka äggen så de blir hårdkokta. Skär i mindre bitar. Lägg i botten på ugnsfast form. Skala räkorna. Koka ihop grädde, mjölk, vin, fiskbuljong, citron, sambal, dill, peppar. Blanda smöret och mjölet och red såsen så det blir en stuvning. I med räkorna och häll stuvningen över äggen. Ta bort kanterna på brödet och skär i kuber. Lägg brödet längst upp och ringla smält smör över. Gratinera i 175 grader ca 15 minuter, tills brödet är gyllenbrunt. Servera med en god sallad.
Pizza bianca med salami och fänkål
4 portioner
500 g pizzadeg (från pizzeria eller färdig från mataffär)
2 dl creme fraiche
200 g västerbottensost, riven
50 g parmesanost, riven
1 fänkål (spara ev fänkålsdill)
1 dl olivolja
100 g italiensk salami
plockad färsk oregano
till servering:
rumsvarma olikfärgade tomater
Värm ugnen till 250°C. Låt två plåtar värmas upp i ugnen.
Dela degen i 4 delar. Kavla ut i till ovala pizzor (2 får plats per plåt). Lägg på bakplåtspapper. Bred på tunt lager creme fraiche, salta och peppra lite och strö sedan över den rivna osten samt parmesan.
Hyvla fänkålen lövtunt och lägg ovanpå osten. Ringla över olivolja och grädda på förvärmd plåt i nedre delen av ugnen i ca 8-10 minuter.
Toppa pizzan med salami och servera genast med lite nymalen svartpeppar samt eventuell fänkålsdill över och plockad oregano.
Smördegsrulle med kassler och vitlöksost
ca 500 g kassler
400 g vitlöksost
en näve persilja
5 dl creme fracihe
1 rulle smördeg
ägg att pensla med
sesamfrön
Putsa kasslern fri från kanter och fett. Skär i mindre bitar.
Blanda osten med creme fracihen med en sked. Vänd ner kassler och klippt persilja.
Ställ kallt en stund.
Lägg röran på ena halvan av smördegen, men lämna kanten längst ut.
Vik över smördegskanten så allt är täckt, och tryck ihop kanterna.
Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Skjuts in i ugnen i 225 grader i 30-40 minuter.
Servera med en god sallad.
Herrgårdskyckling
4-5 pers
1 kg kycklingfiléer eller kycklinglårfiléer
200 g rökt skinka
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
1 msk dijonsenap
2 dl riven ost
2-3 msk persilja
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Dela kycklingen i mindre bitar och bryn i smör. Salta och peppra. Lägg kycklingbitarna i en ugnsform. Strimla skinkan. Blanda ihop creme fraiche, grädde, dijonsenap, skinka, ost och persilja och häll över kycklingen. Tillaga i ugnen ca 30 minuter i 200 grader . Kolla så att kycklingen är genomstekt.
Pasta med gorgonzolasås, bacon och kräftstjärtar
250 g färsk pasta
150 g gorgonzola cremoso
150 g kräftstjärtar
5 dl grädde
250 g bacon
en halv låda hela körsbärstomater
Till servering:
parmesan
svartpeppar
persilja
Stek baconet. Häll på grädde, smula ner osten och i med tomaterna. Låt koka ihop. Det gör inget att tomaterna spricker. Koka pastan. Just innan servering, häll i kräftstjärtar och rör om. Låt det inte koka nu, då blir kräftstjärtarna sega. Häll i pastan och rör om. Lägg upp på fat och strö parmesan, svartpeppar och persilja över. Ät på dirren.
Baconlindad färskostfylld fläskfilé med ugnsrostade rotfrukter och grönpepparsås
ca 4-6 port
600 g fläskilé
1 ask Creme Bonjour grekisk vitlök
2 paket bacon
salt och peppar
Putsa filén. Salta och peppra runt om. Skär ett snitt i filén men inte ända ut, då kommer osten att rinna ut. Fyll snittet med osten. Lägg ut baconet som en matta och vik runt filén. Bind ihop med steksnöre och bryn runt om i smör. Stick in en termometer i den tjockaste delen. In i ugnen på 175 grader tills köttet visar 75 grader. Låt vila en stund innan du skär upp.
8 stora potatisar
3 stora morötter
rapsolja
salt och peppar
Skala rotfrukterna och skär i klyftor. Lägg på plåt och på med olja, salt och peppar. In i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter. Jag gillar när de är lite knapriga, så jag kör dem lite längre.
Grönpepparsås:
5 dl grädde
2 msk grönpeppar
1 köttbuljongtärning
0,5 grönsakbuljongtärning
1 skvätt soja
Slå grädden i kastrull. Mortla grönpepparen och i med den. I med buljongtärningar och soja. Koka ihop till lagom konsistens. Red eventuellt.
Pasta Alfredo
2 kycklingfiléer
25 g smör
salt och peppar
2,5 dl grädde
1 krm riven muskotnöt
3 dl finriven parmesan
persilja
redning
300 g färsk pasta
Skär kyllingen i lagom stora bitar.
Smält smöret och fräs den, på med salt och peppar.
I med grädden och koka 5 minuter.
Riv osten och muskotnöten.
Red såsen.
Dra från värmen och rör ner osten och muskotnöten. Klipp över persilja.
Smaka av med salt och peppar.
-Mama Skogly ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar