fredag 15 januari 2016

Hallon- och lakritsfudge

Ååååh, gott folk, det finns hopp om liv! Inatt har jag sovit 11,5 timmar! Vaknade en gång och gick på toa, samt när Danne klev upp för att åka till jobbet. Men förutom det...zzzz. Halleluja! Fick även ett trevlig brev från Folksam igår. Har fått ut på olycksfallsförsäkringen. Kanske, kanske vänder det nu! Ha en god fredag, kamrater!

När Paulina och Umberto kom till schtaan efter jul hade de med sig dessa godbitar till mig. Så goda! Hon hade till och med vikit asken själv! Recept från mitt kök.


Hallon- och lakritsfudge

Lakrits fudge

3 dl grädde/laktos
4 dl socker
50 g smör/laktos
4 msk glukossirap/vanlig sirap
1½ dl krossad turkisk peppar
½ krm chili
175-200 g ljus blockchoklad
3-5 droppar svart karamellfärg

Hallonfudge

3 dl grädde/laktos
4 dl socker
50 g smör/laktos
4 msk glukossirap/vanlig sirap
1½ dl Hallon frysta eller färska
100 g vit blockchoklad
1 msk vaniljsocker
några droppar röd karamellfärg

Lakritsfudge: Stöt turkisk peppar i mortel. Blanda grädde, smör, socker, sirap, chili, turkisk peppar i en tjockbottna rostfri kastrull. Rör tills det börjar koka. Använd termometer för bäst resultat och rör om medan du kokar tills smeten uppnått 115-116 grader. Dra av kastrullen från värmen och rör om tills det slutat koka för att inte bränna botten. Nu rör du ner den ljusa blockchokladen så den smälter ner i smeten

För att nu få den typiska fudge-karaktären så häll upp blandingen i en rostfri skål. Sätt den i ett kallt vattenbad och visp med elvisp tills fudgen stelnar och grynar sig. så här blir då fudgen \\\\\\\"fluffig\\\\\\\" och mjuk som en brittisk fudge.

Häll upp i en form ca 20x20 som är klädd med bakplåtspapper. Sätt in den i kylen under tiden som hallonfudgen görs.

Hallonfudge: Blanda ihop alla ingredienser utom den vita blockchokladen i en tjockbottnad, rostfri kastrull. Koka upp och koka under omrörning med en termometer tills smeten uppnått 115-116 grader. Ta kastrullen från värmen och rör tills den slutat bubbla. Rör nu ner den vita blockchokladen.

Häll upp smeten i en rostfri skål och sätt i kallt vattenbad och vispa med elvisp tills smeten blivit tjock och grynig, nästan som en deg. Tryck ut smeten över lakritsfudgen och låt den sen stelna.

När allt satt sig och stelnat är det bara att skära upp i bitar.-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Vad skönt att du kunnat sova. Lakrits och hallon är ju så goda ihop, mums!

    SvaraRadera