söndag 17 april 2016

Jordgubbspaj med knaprigt kokostäcke

Svärmor Signe är gästkock idag. Hon hälsar att pajformen måste vara DJUP, annars ryms inte all fyllning. Hon rymde nämligen inte allt i sin...


Jordgubbspaj med knaprigt kokostäcke

Pajbotten:
125 g smör
0,5 dl socker
3 dl mjöl
1 äggula

Fyllning:
3 ägg
3/4 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
skalet från 0,5 citron, finrivet
1,25 dl grädde
5 dl färska jordgubbar
2 tsk potatismjöl

Kokostäcke:
3 msk smör
1 ägg
1 äggvita
3 msk socker
3 msk ljus sirap
3 dl kokosflingor

1. Blanda snabbt alla ingredienser till degen. Tryck ut i fyrkantig form 21X21. Pricka degen och ställ kallt i 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 200 och grädda skalet i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter eller tills den är gyllenbrun. Ta ut formen och sänk värmen till 175 grader.
3. Rör samman ägg, socker och vaniljsocker. I med citronskal och vispgrädde. Rör om.
4. Skär jordgubbarna i mindre bitar och lägg dem i en skål. Strö över potatismjölet och vänd gubbarna försiktigt så att alla täcks. Strö ut dem i det förgräddade pajskalet. Häll gräddsmeten över. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
5. Kokostäcke: Blanda samman alla ingredienser i en kastrull. Värm på svag värme tills den tjocknat något. Ta kastrullen från värmen.
6. Ta ut pajen och klicka över smeten. Ställ åter in och öka värmen till 200 grader. Grädda pajen ytterligare 10 minuter eller till fyllningen stelnat och täcket fått färg.
7. Servera pajen ljummen, gärna med vispad grädde. Garnera med jordgubbar.




-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: