måndag 22 augusti 2016

Hemmagjorda köttbullar

Idag är det köttbullens dag, så det firar vi med ett recept på just köttbullar. Det här är från Vår kokbok och är det vi använder när vi gör denna rätt, fast Danne har gjort om det lite. Bjöd våra grannar på det här nu i sommar och det blev väldigt uppskattat. Vi serverade dem med kokt potatis, gräddsås, lingonsylt och svart vinbärsgelé. Till detta serverade vi ett suuupergott vin, nämligen nobelvinet 2015, Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape. Se mer info nedan.


Hemmagjorda köttbullar

4-5 port.

ca 400 g nötfärs
4 msk osötat ströbröd eller 3/4 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1½ dl mjölk eller vatten
1 ägg
1½ tsk salt
1½ krm svart- eller vitpeppar
1 finhacka gul lök
2-3 msk smör till stekning

Låt ströbröd eller havregryn och potatismjöl svälla i vätskan ca 10 minuter. Rör ner ägg, salt, peppar och lök. Lägg i köttfärsen och blanda med en gaffel.
Forma jämna bullar av färsen. Bryn fettet i pannan och lägg i några köttbullar åt gången. Skaka pannan så de blir brynta runtom.

Château Mont-Redon Nr 2811
Châteauneuf-du-Pape ,

Frankrike 249:- Flaska , 750 ml

Kryddig, balanserad smak med inslag av fat, björnbär, vitpeppar, lagerblad, plommon, lavendel, choklad och eneträ. Serveras vid cirka 18°C till robusta rätter av lamm- eller nötkött, gärna grytor och stekar.


-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar