söndag 16 oktober 2016

Grillad tonfisk med nudelsallad och wasabi

Anette bjöd på en gudomligt god glasnudelsallad i lördags. Hon hade gjort egen teriyakisås och marinerat tonfisken i. Tonfisken fick sedan vändas supersnabbt i stekpannan och sedan skäras i skivor. Men ååååh så gott! Fisken smälte i munnen... Ni som gillar sushi skulle definitivt gilla det här!

Orkar man inte göra egen teriyakisås, finns det att köpa färdig.


Grillad tonfisk med nudelsallad och wasabi

4 port:
600 g tonfisk, skuren i bitar (fryst, tinad går bra)

Marinad:
2 dl teryakimarinad, finns på hyllan för asiatisk mat (eller hemma gjord, se recept nedan)
2 msk rapsolja

Sallad:
100 g glasnudlar
1 stora morötter
1/2 gurka,
1/4 liten purjolök

Dressing:
2 1/2 msk risvinäger (alt annan ljus vinäger)
1 msk honung
½ liten röd chili, hackad
4 msk orientalisk fisksås (fish sauce)
2 msk ljus soja
4 msk vatten

Smör:
50 g smör + cirka 1 msk wasabipasta

Till servering:
färsk koriander

Låt tonfisken tina långsamt i kylskåp. Blanda ihop marinaden och lägg ner tonfisken.
Gör salladen: Koka glasnudlarna efter anvisning på förpackningen och spola dem med kallt vatten. Låt rinna av i sil.
Skala och strimla moroten tunt med hjälp av en potatisskalare.
Strimla gurkan på samma sätt. Skiva purjolöken.
Smält ihop vinäger och honung i en kastrull på medelvärme. Ta från värmen och blanda i övriga ingredienser till dressingen.
Blanda alla ingredienser till salladen med dressingen.
Ta upp tonfisken, torka av den och grilla cirka 1 min per sida (eller mindre). Fisken ska gärna vara lite rå i mitten.
Servera med sallad och wasabismör.
(recept från Mitt kök)

Hemmagjord teriyakisås:
1 tärning ingefära
1/2 vitlöksklyfta
1 tsk sesamolja
2 tsk olivolja
2 dl brunt socker
1 1/2 dl tunn soya
1 1/2 dl mirin (risvinäger)

Börja med att steka ingefära och vitlök hela i sesamolja och olivolja men bara snabbt. De ska inte få färg. Häll sedan i sockret och låt det karamellisera. Häll därefter i resterande ingredienser och låt koka. Om du vill ha din sås tunn räcker det att koka såsen i ca 5 minuter men önskar du den tjock får du reducera den till önskad tjocklek. Tänk på att såsen tjocknar ganska mycket när den kallnar.
Såsen håller sig länge i kylen om du förvarar den i sluten förpackning.
(recept från gatumat)


-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar