söndag 4 december 2016

Grönsaksbollar i indisk gräddsås

Anette och jag gjorde denna vegetarisk rätt för några helger sedan. Enligt (jag tror det var Allt om mat) skulle man ha 4! kanelstänger i. Men vi upptäckte att det började smaka tomtegröt, så vi tog snabbt upp dem, därav att det endast står 1 kanelstång i receptet nedan. Supergott blev det. Men det var lite svårt att få bollarna att bli just bollar. Det blev mer grönsaksbiffar. Säkert goda att ha som vegburgare också.


Grönsaksbollar i indisk gräddsås

6 port

Grönsaksbollar:
400 g lättkokta grönsaker, t ex broccoli och morötter
300 g kall kokt potatis
2 ägg
2 msk rapsolja

Curry:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 kruka koriander
0,5 dl rapsolja
1 msk mald koriander
2 tsk garam masala
1 tsk mald spiskummin
1 tsk salt

Indisk gräddsås:
8 stora tomater
4 tsk spiskummin
0,5 dl rapsolja
5 lagerblad
1 kanelstång
2 tsk gurkmeja
0,5 tsk chili flakes
2 msk rapsolja
5 dl grädde
0,5 dl vatten
2-3 msk honung
2 tsk salt

Tillbehör:
ris
naanbröd

1. Curry: Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka koriandern, spara lite till garnering. Fräs alla ingredienser på medelvärme 2-3 minuter under omrörning. Låt kallna.

2. Mixa kokta grönsaker, det får gärna vara lite grova bitar kvar. Pressa potatisen och blanda med grönsakerna. Blanda sedan ner curryn och äggen.

3. Forma den lösa smeten till runda bollar. Stek några av bollarna åt gången tills de blir gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.

4. Sås: Hacka tomaterna. Fräs tomaterna i spiskummin med lagerblad, kanelstång, gurkmeja och chili flakes i olja i en gryta i 3-4 minuter. Tillsätt grädde, vatten, honung och salt. Sjud utan lock 10-15 minuter.

5. Lägg bollarna i såsen och låt dem bli varma. Strö över den sparade koriandern och servera med ris och naan.


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: