onsdag 28 december 2016

Tips på huvudrätter till nyårs


Laxfyllda kroppkakor med smörsås

Låter kanske konstigt, men era gäster kommer att slicka tallriken och be om receptet. Tack för receptet Kåre och Therese.


6-12 personer

14-16 kokta kalla potatisar
1 ägg
3-3,5 dl mjöl
1,5 tsk salt

Fyllning:
2 msk smör
1 gul lök
250-300 g skinn- och benfri kallrökt lax
2 krm vitpeppar
1,5 dl hackad dill

Smörsås:
3 dl torrt, vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fracihe
150 g smör
1,5-2 dl hackad dill
vitpeppar
ev salt
1 tsk gurkmeja

Till servering:
en god sallad

Skala och hacka löken fint. Skär laxen i små tärningar. Fräs löken sakta i smör utan att det tar färg. I med laxen och fräs nån minut. Krydda med vitpeppar. Låt laxfräset kallna och blanda i den hackade dillen.

Pressa den kokta potatisen i potatispress. Blanda i ägg, salt och vetemjöl tills du får en fast och hanterlig deg. Rulla ut degen till två längder på ca 20 cm på mjölat bakbord. Skär varje rulle i 12 lika stora bitar.

Ställ varje bit på högkant och platta till dem lätt samtidigt som du gör en ordentlig fördjupning i mitten. Fördela lite fyllning och nyp ihop så att kroppkakan blir rund.

Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor kastrull. Sänk ner kroppkakorna med hjälp av en hålslev och låt sjuda sakta 6-8 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Koka kroppkakorna i omgångar.

Smörsåsen:
Koka upp vinet med buljongtärningen och reducera tills ca hälften återstår. I med creme fracihen och ge det hela ett nytt uppkok. Vispa sedan i smöret klickvis men låt inte såsen koka därefter. Smaka av såsen med hackad dill, nymald vitpeppar samt salt om det behövs. För att förstärka den smörgula färgen kan du stoppa i gurkmeja. Servera kroppkakorna med såsen och en god sallad.

Halstrad tonfisksashimi med avokadosallad


4 avokado
1 gurka
1 stor mango
0,5 röd chili, finhackad
1 kruka koriander
flingsalt
svartpeppar från kvarn
5 droppar sesamolja
100 g pinjenötter
500 g färsk tonfisk
1 dl sesamfrö
olivolja

Dressing:
0,5 dl japansk soja
1 citron, saften

Tärna avokado, gurka och mango och blanda med chili, koriander, salt, svartpeppar och sesamolja.
Rosta pinjenötterna med lite flingsalt i het och torr stekpanna.
Krydda tonfisken med flingsalt och svartpeppar och rulla den i sesamfrön.
Halstra tonfisken HASTIGT i oljan. Den ska få stekyta runtom men vara helt rå inuti.
Skiva fisken i skivor.
Blanda samman soja och citronsaft. Lägg upp fisken på tallrik med salladen och skeda sojasåsen over fisken. Strö över pinjenötterna och njuuuuuut!

Fläskfilégratäng med bearnaise och potatismos



4 port potatismos
500 g fläskfilé
2 dl färdig bearnaise (vi hade gjort av påspulver)
2,5 dl grädde
salt

Spritsa moset runt en form. Skiva och stek fläskfilén. Salta och peppra. Lägg i mitten av formen.
Vispa ihop bearnaisesåsen med grädden och värm upp. Slå såsen över köttet, i mitten av formen.
In i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.

Ugnsbakad torskrygg

Här serverad med handskalade räkor och gratinerad färskpotatis. Receptet är endast på hur man tillagar torskryggen.


2 port

350 g torskrygg
smör
salt och peppar
olja

Sätt ugnen på 175 grader.
Olja ugnsform och lägg på fisken.
Salta och peppra.
Klicka över smör.
In i ugnen i 17-20 minuter. Låt vila en stund i folie.

Smördegsknyten med rökt skinka och vitlöksost


8 st

2 smördegsrullar, färska
ägg till pensling

Fyllning:
400 g rökt skinka
3 Creme bonjour grekisk vitlök
2 dl creme fracihe
färsk persilja
paprikapulver
lökpulver
italiensk salladskrydda
pizzakrydda

Gör fyllningen genom att hacka skinkan och blanda ihop med creme fracihe och vitlöksosten. Krydda med färsk persilja, paprikapulver, lökpulver, salladskrydda och pizzakrydda.
Rulla ut smördegsrullarna och skär varje rulle i fyra rutor.
Klicka fyllningen i mitten och vik ihop kanterna.
Pensla med ägg.
Hit kan du förbereda. Ställ dem i kylen om de inte ska in på dirren.
Värm plåten i ugnen som du sätter på 225 grader. När plåten är het, ta ut och sänk värmen till 200. På med ett bakplåtspapper och smördegsknytena.
Skjuts in i ugnen i ca 25 minuter.
Servera med sallad och gärna en god sås.

Festlåda med fläskfilé


500 gram fläskfilé
1 tsk salt (efter smak)
1 krm svartpeppar, efter smak
100 gram skinka, rökt, hackad
3 st tomater, skivor (ev. 4 st)
4 st portioner potatismos
1 st äggula
1 påse hollandaisesås, fryst
2 msk grädde
1.5 msk citron, pressad saft
1 krm paprikapulver
2 msk persilja, hackad

1. Krydda köttet väl runtom. Stek filén hel eller i två bitar i en stekpanna med medelvärme tills den är nästan klar.
2. Skiva den i tunna skivor.
3. Gör potatismoset.
4. Bred en tunn botten av potatismos i en smord ugnssäker form.
5. Täck med skivade tomater och salta lätt.
6. Lägg däröver fläskfilén i två fina rader och strö över skinkan.
7. Blanda resten av potatismoset med äggulan och spritsa toppar runt köttet i formen. Det går lika bra att klicka, men ser vackrare ut med att spritsa.
8. Rör ut den tinade såsen med grädden och citronsaften. Bred den över köttet.
9. Pudra lätt med paprikapulver både på sås och mos.
10. TIPS! Så här långt kan rätten förberedas och gratineras senare. Tänk då på att det tar längre tid när allt är kallt.
11. Gratinera mitt i ugnen i 225-250 grader till mos och sås fått fin färg.
12. Strö över hackad persilja.
13. Serveras med en god sallad till.

Lax Loranga


4 färska laxfiléer
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 fiskbuljongtärning
1/2 dl vitt vin
1/2 dl apelsinläsk (Loranga eller Fanta tex)
1 purjo
2 msk klippt färsk dill
Salt & vitpeppar
ca 1- 2 tsk Santa Maria seafood & fish

Till servering:
räkor
ris eller potatis
sallad

Strimla purjon och lägg i en kastrull. Tillsätt grädde, crème fraîche, vin, läsk, dill, fiskkrydda, salt & peppar och koka upp. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor. Låt småkoka ca 10 min.

Lägg laxen i en ugnsform. Häll såsen över. På med riven ost. Gratinera i ugnen 200 C ca 15 min. Toppa med skalade räkor.

Fläskfilé Caruso


4 port

600 g fläskfilé
salt och peppar
smör och rapsolja
200 g färdig bearnaisesås
100 g fryst grön sparris
100 g skalade räkor

Rödvinssky:
1 dl rödvin
2 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
majsstärkelse
soja

Till servering:
pommes frites
broccolibuketter
minimorötter
persilja till garnering

1. Koka upp vin, vatten och fond till rödvinsskyn. Red med majsstärkelse och sjud i 5 minuter. Färga med sojakulör och smaka av med salt och peppar.
2. Putsa köttet och skär det i 8 lika stora skivor som bankas ut. Stek köttet i lika delar smör. Salta & peppra efter vändning.
3. Sjud sparris, broccoli och minimorötter i saltat vatten. De ska ha tuggmotståndet kvar. Lägg upp i ordning rödvinssky, kött, rumstempererad bearnaisesås, sparris, räkor och överst på toppen persilja. Garnera med varma grönsaker och servera pommes frites till.

Laxlasagne


6 färska lasagneplattor
1 purjolök
2 msk smör
200 g färsk spenat
125 g keso
1 ägg
1 krm salt
peppar
200 g gravad lax i skivor

Ostsås:
25 g smör
3 msk mjöl
6 dl mjölk
1 krm salt
peppar
1 krm riven muskotnöt
2,5 dl riven västerbottensost, samt lite till gratinering

Ansa och skiva purjon. Fräs i smör tillsammans med spenat och salt. Rör sedan ner keso och ägg. Ställ åt sidan.
Gör ostsåsen genom att smälta smör och sedan vispa ner mjölet. Slå i mjölk och vispa till en jämn sås. Koka upp under omrörning.
Smaka av den med salt peppar och muskot. Dra kastrullen åt sidan och rör ner den rivna osten.
Bred lite ostsås i botten av ugnsform. Fördela lite av spenatröran på, 3 laxskivor, ostsås och på med lasagneplattor så det täcker. Här får man bryta av dem och pussla.
Fortsätt tills allt tagit slut, men avsluta med pasta och ostsås. Toppa med riven ost och in i ugnen i 225 grader i ca 20-25 minuter.
Servera med en god sallad.

Fläskfilépaj med bearnaise och västerbottensost



Pajdeg:
3 dl mjöl
100 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
ca 500 g fläskfilé
smör
3 ägg
1,5 dl creme fracihe
1,5 dl Rydbergs bearnaisesås, färdig på påse
100 g riven västerbottensost
salt och peppar

Garnering:
1 knippe grön sparris
bacon
färsk persilja

Servering:
sallad
vitlökssås

1. Mixa ihop pajdegen i matberedare och tryck ut i pajform. Nagga. Förgrädda i 225 grader i 10 minuter.

2. Putsa filén och skär i ganska tunna skivor. Stek på bägge sidor i smör, salta och peppra. Lägg fläskfilén i pajen.

3. Blanda ihop ägg, creme fracihe, bearnaise och riven ost. Salta och peppra. Slå blandningen över pajen.

4. Grädda i 225 grader i ca 30 minuter, tills fyllningen tagit ihop.

5. Stek sparris i smör, stek bacon. Linda bacon runt sparrisen och garnera pajen med dem.

6. Servera med sallad och en god sås, gärna med vitlök.

Exotisk planka

Eller kör på nåt enkelt som går att ställa ihop en bra bit innan middagen går av stapeln.


rostbiff
salami
parmaskinka
goda ostar
vindruvor
vattenmelon
physalis
jordgubbar
carambola
sallat
ananas
kiwi
paprika
rädisor

Tillbehör:
baguetter
nachos
salsa
cocktailkapris
potatissallad
oliver
kex
en god sås

Klä brickan/plankan med folie. Fördela sallaten på kanterna.
Sen är det bara att placera ut det man har på plankan.
Jag skar toppen av ananasen och satte det som blev över i mitten, som dekoration.
Physalisen la jag ut som dekoration när allt annat var på plats.

Vegetarisk pastagratäng

Så himla god pastagratäng. Funkar utmärkt att förbereda. Går även att göra glutenfri genom att byta pasta mot glutenfri pasta.


10 champinjoner
1 gul lök
2 morötter
1 röd paprika
1 zucchini
1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk fransk senap
1 liten burk creme fracihe
4 port kokt pasta
pimentooliver
massor av lagrad prästost

Skär svampen i mindre bitar och fräs i smör. Lägg åt sidan.
Riv zucchinin grovt och lägg i durkslag. Strö över salt så att det mesta av vätskan dras ut.
Hacka löken och riv morötterna grovt. Fräs i smör.
Hacka paprikan och låt den fräsa med.
Krama ur vätskan ur zucchinin och i med det också.
I med svampen och riv vitlök över.
Slå över de krossade tomaterna och i med buljongtärningar och fransk senap.
Rör ner creme fraichen. Smaka av med salt och peppar.
Lägg den kokta pastan i ugnsform. Slå över röran och på med halverade oliver.
Hyvla ost över och in i ugnen i ca 20 minuter, tills osten är gyllenbrun.

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar