torsdag 29 december 2016

Tips på efterrrätter till nyårs

Och sist ut för nyårsinspo är då efterrätter.

Chokladmousse med Baileys


175 g mjölkchoklad
3 msk florsocker
2 msk Baileys
1 äggula
2 dl vispgrädde

Garnering:
sprutgrädde
chokladdekorationer
hallon
strössel

Bryt chokladen i bitar och smält i mikron Rör chokladen jämn.
Ta ett par skedar av den smälta chokladen och ringla till små chokladdekorationer på ett bakplåtspapper. Låt dem stelna.
Tillsätt florsocker och äggula till den smälta chokladen. Rör kraftigt i krämen och låt den svalna något.
Vispa grädden mjukt. Är grädden för hårt vispad blir moussen grynig. Rör ner 1/3 av grädden i chokladen och vispa med elvisp. Vänd ner resten av grädden och Baileys och fördela sedan smeten i serveringsglas. Ställ i kylen en timme.
Garnera med chokladfigurer, grädde, hallon och strössel.

Centerpannacotta med nutellagömma


4 st

3 dl grädde
0,25 dl socker
80 gram center
1,75 st gelatinblad
nutella

Till garnering:
vispad grädde
färska hallon
nobless
strössel

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Skär chokladen i två delar.
Värm grädden med sockret. Precis när det kokar, dra åt sidan.
Blanda ner centern och rör tills det löst sig.
Krama ur gelatinbladen och rör ner så att de löser sig.
Klicka upp nutella i vackra glas. Slå över centerröran och ställ kallt i några timmar.
Precis innan servering, garnera.

Chocolate chip cookie sundae


4 formar

100 g rumsvarmt smör
2 ½ dl mjöl
½ dl socker
3/4 dl sirap
3/4 dl farinsocker
½ tsk bikarbonat
1 nypa salt
Ev1 tsk vaniljsocker smaksak
(1 tsk bakpulver) tog inte jag
100 g marabou , grovhackad, tex salta mandlar

Till servering: vaniljglass och chokladsås

1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj 4 portionsformar
2. Vispa det rumsvarma smöret med socker, farinsocker och vaniljsocker.
3. Rör i sirapen.
4. Blanda mjöl, salt och bikarbonat för sig och rör ned i smeten.
5. Tillsätt den grovhackade chokladen och arbeta snabbt ihop degen med händerna.
6. Tryck ut degen i formarna och grädda mitt i ugnen ca 15-20 min.
Servera med en kula god vaniljglass när den fortfarande är lite varm och ringla över chokladsås.

Lemon merengue pie cocktail

Varför inte en efterrättsdrink?


1 glas

4 cl vodka
2 cl pressad citron
2 cl sockerlag (koka hälften socker hälften vatten tills allt socker smält och låt kallna)
2 msk lemoncurd
2 cl äggvita
is

Till garnering:
krossade maränger

Dra med citronen runt glasets kant och doppa i socker. Låt stelna.
Blanda vodka, citronjuice, sockerlag, lemon curd och äggvita med grovt krossad is i en shaker.
Skaka rejält.
Lägg lite is i ett cocktailglas och sila över drinken. Toppa med krossade maränger.


Citronmarängpaj


3 dl vetemjöl
2 msk vatten
2 msk socker
150 g smör

4 äggulor
1 burk sötad kondenserad mjölk
rivet skal av 2 citroner
saften av 2 citroner

4 äggvitor
2 msk socker

Gör degen i en matberedare och lägg i platsfolie för att vila i kylskåp i minst 30 minuter. Blanda fyllningen, kondenserad mjölk, äggulor, rivet citronskal, citronsaften väl i en bunke. Smöra en pajform och kavla ut degen, täck formen med degen och skär bort överskottet, nagga botten med en gaffel och förgrädda i 10 minuter i 200 grader. Vispa äggvitor och socker till hårt skum. Häll i fyllningen i det varma pajskalet och täck med marängen. Grädda i ugnen tills marängen får gyllenbrun färg i 200 grader.

Kladdkaka med passionscheesecake


1 kaka

250 g smör
200 g vit choklad, hackad
1 dl strösocker
4 ägg
2 ½ dl vetemjöl
2 limer, rivet skal och saft

Fyllning:
200 g färskost
2 passionsfrukter
1 dl strösocker
1 äggula

Garnering:
Färska eller frysta bär
1 passionsfrukt
ev citronmeliss

1. Sätt ugnen på 180°. Vispa ihop samtliga ingredienser till fyllningen, ställ åt sidan.

2. Smält smöret, låt svalna något. Lägg i choklad och låt den smälta, spara lite till garnering. Rör ner socker och ägg, ett i taget. Sikta ner mjöl och rör i lime.

3. Häll smeten i en springform, ca 25 cm i diameter. Klicka fyllningen ovanpå. Om du vill kan du dra en kniv genom fyllningen för att forma hjärtan.

4. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, strö på den sparade hackade chokladen och grädda ytterligare ca 15 minuter. Den ska vara dallrig i mitten när den är klar.

5. Låt svalna och garnera med bär, passionsfrukt och citronmeliss.
(recept från Allers)

Daimpannacotta


ca 6 port

5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2 st gelatinblad
250 gram Daim mjölkchoklad

1 dubbeldaim till topping samt björnbär till servering

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Ta upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Häll upp i serveringsglas. Ställ sedan kallt i minst 4 timmar innan servering.
Hacka sedan daimen och fördela över serveringsglasen.
(recept från jolineelovsson)

Cheesecake med jordgubbskräm


För glutenfri botten:
160 g digestivekex
70 g smör

ELLER

För vanlig botten:
200 g digestivekex
100 g smör

Smula sönder kexen i matberedare.
Smält smöret.
Blanda ihop och sätt i botten på en form med löstagbar kant.

3 dl grädde
3 tsk vaniljsocker
1½ dl florsocker
100 g philadelphiaost
3 dl jordgubbskräm, Ekströms extra prima

Blanda vaniljsocker och grädde.
Vispa så att grädden blir "hård".
Blanda ner florsocker och philadelphiaost.
Bred över gräddblandningen på digestivekexsmulet.
Bred över krämen på gräddblandningen.
Ställ i kylen 1 dygn.

-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: