tisdag 27 december 2016

Tips på tilltugg till nyårs

Här kommer lite inspiration till vad man kan bjuda på när gästerna kommer på nyårsafton. Hoppas ni hittar nåt ni gillar!

Parmesanknappar


ca 75 små knappar

100 g smör
2 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
3 dl finriven parmesan, 60 g

Garnering:
1 dl finriven parmesan, 20 g

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Bryn smöret i en liten kastrull på medelvärme. Passa noga så det inte bränns. Det ska få en nötbrun färg.
Låt det svalna.
3. Blanda mjöl, salt och parmesan i en matberedare. I med det avsvalnade smöret. Låt den bottensats som inte fastnat följa med. Kör ihop till en deg. Dela den i tre bitar och forma rullar, 2-3 cm i diameter. Svep dem i plastfilm och låt ligga i frysen i 30 minuter.
4. Skär rullarna i 0,5 cm tjocka skivor och lägg på bakplåtspappersklädd bakplåt. Strö över parmesan.
5. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.

Västerbottenskrustader med renstek


24 st

24 krustader
1 dl creme fracihe
1 ägg
2 dl västerbottensost
salt och peppar

renstek, rödlök, dill

Blanda ihop allt till röran och klicka i krustaderna. In i ugnen på 200 grader i 5-10 minuter. Ta ut och toppa med garneringen. Ät och njut på dirren.

Salta minipizzor med ansjovis och parmesan


12 minipizzor

15 minuter

Ett salt och gott tilltugg till välkomstdrinken. Beräkna minst två minipizzor per person, de har en rykande åtgång!

12 skivor vitt formbröd
1 liten burk pizzasås (tomatsås)
1 burk ansjovisfiléer
12 körsbärstomater
50 g parmesanost
50 g västerbottensost
persilja
cocktailkapris till dekoration

Stansa ut runda skivor ur brödet med hjälp av ett lagom stort glas. Bred på tomatsås och lägg en ansjovisfilé på varje skiva ihop med några klyftor av körsbärstomaterna och på med lite klippt persilja. Riv osten grovt och strö över.

Sätt in i ugnen på 225° och grädda tills pizzorna fått fin gyllene färg, ca 10 minuter. Servera med några cocktailkapris.

Tortillasnibbar med västerbottensost och kalixlöjrom


8 snibbar

2 mjuka tortillabröd
en stor näve västerbottensost, riven
creme fracihe
kalixlöjrom
rödlök
svartpeppar

Lägg osten mellan två bröd och stek på bägge sidor i torr stekpanna tills brödet fått lite färg och osten smält.
Skär i 8 snibbar. Klicka creme fracihe på varje och på med rom, rödlök och svartpeppar. Servera på dirren.

Cocktail med avokado och löjrom och västerbottensflarn


14 bufféportioner

5 avokador
5 msk creme fracihe
saften av 0,5 citron
salt och svartpeppar
2 rödlökar
ca 600 g löjrom
ett knippe dill
en liten bit citron till varje glas
västerbottensflarn (se recept nedan)

Gröp ur avokadon och ta bort kärnan.
Mixa avokado med creme fracihe och citron.
Smaka av med salt och peppar.
Skala och finhacka rödlöken
Fördela cremen i kalla glas, toppa med löjrom, rödlök, dill och citron.
Stick ner en bit ostflarn.
Vrid något varv med svarpepparkvarnen och servera.

Löjromsflarn:

Lägg riven Västerbottensost på plåt i små högar.
Grädda i 175 grader tills de är gyllenbruna ca 5-10 minuter beroende på ugnen.
Lossa och bryt i bitar.

Krustader med crabsticks-röra och rom


1 förpackning små krustader
1 creme fraiche, 2 dl
1 burk sikrom
svartpeppar
8 crab sticks/surimisticks
dill, färsk

Hacka crabsticksen. Blanda rommen, crabsticksen och creme fracihe. Smaka av med svartpeppar. Skeda röran i krustaderna, toppa med dillkvist och servera på dirren, annars mjuknar krustaderna.

Jalapeño poppers


2-4 port

4 jalapeños
1 burk färskost med smak av grekisk vitlök
1 paket bacon
tandpetare

Dela jalapeñon och gröp ur innehållet med en sked. Fyll halvan med färskosten och rulla bacon runt om. Fäst baconet med en tandpetare. In i ugnen på 250 grader 10-15 minuter.

Västerbottensflarn med rom


riven västerbottensost
creme fracihe
sikrom
röklök, finhackad
gräslök
nymalen svarteppar

Lägg riven Västerbottensost på plåt i små högar.
Grädda i 175 grader tills de är gyllenbruna ca 5-10 minuter beroende på ugnen.
Låt svalna och lägg upp på fat.
Klicka över creme fracihe, rom, rödlök och klipp gräslök över. Vrid några varv med svartpepparkvarnen över.
Servera på dirren.

Västerbottenskrustader med creme fracihe och rom


1 förp. småkrustader
riven västerbottensost
creme fracihe
rom
gräslök
ev nymalen svartpeppar

Fyll krustaderna med riven ost. In i ugnen i 200 grader i ca 5 minuter, tills osten smält.
Klicka över creme fracihe och rom. Klipp gräslök över. Servera på dirren.

Potatisstjärnor med rom och creme fracihe


OLW potatisstjärnor
creme fracihe
stenbitsrom
rödlök
svartpeppar

Lägg stjärnorna på ett fat. Klicka på rom och creme fraiche.
Finhacka rödlök och strö över. Vrid några varv med pepparkvarnen.
Servera på dirren!

Smördegsrullar med västerbottensost och rom


1 smördegsplatta
riven västerbottensost
dill
1 ägg
creme fracihe
rom
rödlök
svartpeppar

Tina smördegen och kavla ut lite.
Lägg på osten men lämna en kant längst upp.
Vispa upp ägg och pensla längst upp som klister.
Lägg på lite dill och rulla ihop.
Pensla ägg runt om.
Skär i centimeterstora bitar och lägg på bakplåt.
In i ugnen i 200 grader i ca 13 minuter.
Låt svalna något.
Toppa med creme fraiche, rom, hackad rödlök och nymalen svartpeppar.
Servera på dirren.

Rågchips med guacamole, rom och räkor


1 påse rågchips
1 sats guacamole (se nedan)
skalade räkor
sikrom
färsk koriander
nymalen svartpeppar

Fyll korgarna med guacamole. På med rom, räkor, dekorera med koriander.
Kör några varv med pepparkvarnen över. Servera på dirren!

Guacamole:
2 mogna avokado
citronsaft
2 msk creme fraiche
1 msk sweet chili
1 riven vitlöksklyfta
spiskummin
färsk koriander
salt
peppar

Mosa avokadon och på med citronsaft. Pudra över spiskummin. Hacka koriandern och blanda ner övriga ingredienser. Ställ kallt till servering.

-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: