lördag 28 januari 2017

Risotto med sparris, räkor och hummer

Ja, gott folk. Om jag hade vetat hur ont jag skulle ha och hur otroligt lite jag skulle klara av med en hand, så hade jag nog valt att inte operera mig. Det är kanske tur att man inte vet innan. Jag hoppas verkligen tummen kommer att bli återställd så att allt det här är värt det. Det gör liiite mindre ont idag i alla fall. Jag får glädjas åt det. Ikväll kommer Anette och hon ska få laga maten åt oss. Jag hjälper till med det man klarar med högern... Ha en fin lördag!

Idag bjuder jag på en härligt krämig risotto.

Tips: Gör den utan skaldjur och servera till en bit ugnsstekt lax.


Risotto med sparris, räkor och hummer

4 port

500 g oskalade räkor
2 humrar
1 knippe sparris
1 msk smör
2 bananschalottenlök
4 dl avorioris
1 msk olivolja
9 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl riven parmesan
svartpeppar


1. Skala räkorna och hummern. Hacka hummerköttet med spara innehållet i klorna till servering.
1. Skär sparrisen i bitar och fräs den i smör och lägg åt sidan.

2. Hacka löken och fräs i samma fett på svag värme tills den mjuknar. Lägg åt sidan.

3. Fräs riset i olivolja. Slå över vinet.

4. Koka upp vatten med buljongtärningarna. Låt puttra hela tiden. Häll 1-2 dl av buljongen i riset och sjud på svag värme under långsam omrörning tills riset absorberat vätskan. I med mer vätska decilitervis och upprepa. Rör hela tiden. Det tar ca 30 minuter.

5. Smaka av när buljongen börjar ta slut. Riset ska vara mjukt och krämigt med en aningen fast kärna. Annars får mer sjudande vatten tillsättas.

6. Sparris, lök och parmesan blandas ner i risotton. Vänd ner räkorna och hummerhacket. Garnera med klorna. Servera på dirren.



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: