lördag 1 april 2017

Glasstårta med kaffe och chokladtryffel

Det är så att min vän och sparringpartner Anette ska gå och fylla 50. Hon är borta när hon fyller, så vi firar i helgen. Så jag filurade på vad hon skulle gilla för tårta och så ramlade jag över den här. Jag smaksatte även grädden med 3 msk Baileys efter att den var vispad. För det vet jag att hon gillar. Här nedan kommer originalreceptet, från Loulas kök.

Jag gjorde den även glutenfri med glutenfria kakor i botten.


Glasstårta med kaffe och chokladtryffel

Ca 10 bitar

Botten:
4 msk smält smör
250 g kakor med choklad t ex Maryland Cookies

Chokladtryffel:
2 1/2 dl vispgrädde
180 g mörk choklad gärna av finare kvalité

Moccafyllning:
4 dl vispgrädde
2 msk pulverkaffe
1 dl florsocker
2 äggulor

1. Börja med botten. Krossa kakorna i en matberedare tillsätt smält smör. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Tryck lite av degen upp på kanten. Ställ i frysen ca 15 minuter. Grädda ca 8 minuter, mitt i ugnen i 200 graders värme. Låt svalna.

2. Koka upp grädden till chokladtryffeln. Tillsätt den mörka chokladen i bitar. Rör tills den smält och blandat sig till en slät chokladkräm. Häll i formen, ställ i kylen för att kallna.

3. Fortsätt med moccafyllningen. Värm lite av grädden i en kopp och rör ut kaffepulvret tills det löst sig. Häll kaffeblandningen och resten av grädden i en vispskål. Sikta i florsocker och rör så det löser sig. Vispa grädden fluffig. Rör ner äggulorna, ett i taget.
Bred ut moccagrädden försiktigt över tryffelsmeten som inte fått stelna helt. Täck med plastfolie och ställ i frysen minst 4 timmar.

4. Vid servering låt tårtan stå i kylskåp ca 20-30 minuter så den blir krämig och god. Dekorera med valfritt chokladgodis och bär.




-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: