söndag 24 september 2017

Cheesecake

Anna hade gjort en god efterrätt till badtunnefesten. Här delar hon med sig av receptet. Följ gärna Annas instagram där hon pysslar och gör jättefina saker, @mittlillapyssel.


Cheesecake

6-8 portioner

3 st ägg
1.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g färskost
3 dl vispgrädde
10 st digestivekex
ca 3 msk pressad citron och citronskal

Till servering: hallon

1. Dela äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke.(Den bunke som äggvitorna hälls i måste vara torr och fettfri.)

2. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. Vispa till en ljus fin pösig smet för hand eller med elvisp.

3. Tillsätt färskosten. Blanda ner den till en jämn smet för hand eller med elvisp på lägsta hastighet.

4. Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga.

5. Rör därefter ner den vispade grädden i smeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen.

6. Vispa äggvitorna till ett fast skum (med rena, fettfria vispar) med elvisp.(Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.) Rör försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade äggvitorna. Blanda ner citronsaft och citronskal i smeten.

7. Krossa kexen. Använd gärna en mortel. Man kan också krossa dem med fingrarna eller en sked eller gaffel på en skärbräda.

8. Fördela kexkrosset på botten av en rund form med löstagbar botten.

9. Häll smeten ovanpå och bred ut den jämnt. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

10. Vid servering: Tag ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering eller ställ den i kylen 1-1,5 timmar. Garnera med hallon.

(Tag bort den löstagbara kanten efter att formen stått framme i rumstemperatur eller i kylen. Om du av någon anledning vill ta bort den direkt så låt den i så fall stå framme i rumstemperatur minst 5 minuter innan du lossar den löstagbara kanten, det är annars lätt att den går sönder, var försiktig.)

(Recept från recepten.se)-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: