torsdag 14 september 2017

Fänkålsrisotto med gratinerade kräftor

Den absolut godaste risotto jag ätit, var hos Anette för många år sedan. Det var den första gången jag överhuvudtaget smakat risotto. Efter det har det blivit ett gäng varianter, men den här kvalar in på topp två. Vi fick inte tag på okokta havskräftor, så vi skar en skåra i mitten av de kokta och pulade över kryddsmör, istället för att dela dem. Vi var rädda att de skulle bli torra. I övrigt gjorde vi på samma sätt.

Tänk på att buljongen ska vara varm och att risotto mår bra av att röras och röras och röras och röras...

Se vintips längre ner!


Fänkålsrisotto med gratinerade kräftor


4 portioner

Risotto:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkålsstånd
olivolja
2 dl carnaroliris
3 dl torrt oekat vitt vin
1,5 liter hönsbuljong ELLER grönsaksbuljong om man vill ha den vegetarisk
2-3 dl riven parmesan
25 g smör
rivet skal från 1 citron
salt och peppar

Havskräftor
10 råa havskräftor
3 vitlöksklyftor
100 g rumstempererat smör
rivet skal från 1 stor citron
1/2 dl finhackad persilja
2 tsk färskpressad citronsaft
1/2 urkärnad chili
flingsalt

1. Börja med smöret till kräftorna. Riv vitlöken fint och blanda med smör, persilja, chili, citronskal och -saft samt salt och peppar efter smak.

2. Dela havskräftorna på längden med en vass kniv och lägg halvorna med skalsidan nedåt i en ugnsfast form. Fördela smöret över kräftköttet och låt stå i kylskåp tills risotton börjar bli klar.

3. Skala och strimla lök, vitlök och fänkålsståndet. Hetta upp en gryta med olivolja och fräs lök, vitlök och fänkål tills det är mjukt.

4. Tillsätt ris och låt det fräsa med i några minuter under omrörning. Häll i vinet och låt det koka in på svag värme. Rör om då och då och fortsätt att göra så under hela koktiden.

5. Tillsätt lite av buljongen och låt den koka in på fortsatt svag värme och rör om då och då under tiden. Späd i omgångar med hönsbuljong efterhand som vätskan kokar in. Låt riset sjuda tills det har blivit mjukt men med lite kärna i mitten. Rör nu kraftigt hela tiden tills riset är helt mjukt. Tillsätt mer buljong om det behövs.

6. Ta bort risotton från värmen. Rör ner parmesanen och smör och smaka av med salt och peppar. Risotton ska gärna vara ganska lös innan du rör ner parmesanen för osten kommer att binda samman allt. Servera med mer parmesan.

7. Gratinera kräftorna på ca 230 grader grill i ca 5 minuter. Servera kräftorna genast tillsammans med risotton.

(recept från Mitt kök)


Hunter'sNr 2480

89:- Riesling 2016

Nya Zeeland, Marlborough

Fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, mineral, honungsmelon, örter och lime. Serveras vid 8-10°C som aperitif, eller till rätter av fisk eller skaldjur.


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: