tisdag 12 september 2017

Kantarelltoppad purjolökspaj

Svärmor bjöd på en suuupergod paj när jag var där och hängde för några helger sedan. Pricken över i var hasselnötterna som gav crunch till anrättningen. Till det, sallad och en sås på creme fracihe och sweet chili. Sååå gott! Se vintips längre ner!

Receptet är från Hemmets veckotidning.


Kantarelltoppad purjolökspaj

6 port

3 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
3 purjolökar
2 msk smör
50 g hasselnötter
4 ägg
250 g ricottaost
100 g gorgonzolaost
salt och peppar
1 knivsudd muskot

Topping
300 g kantareller
2 msk smör
salt och peppar
färsk timjan

Ugn 200°

1. Arbeta ihop mjöl, smör och vatten till en deg. Tryck ut den i en smord pajform och låt stå kallt 30 min.
Gilla Hemmets på Facebook

2. Fyllning: Ansa purjolöken och skär den i slantar. Stek den glansig i smöret. Hacka hasselnötterna grovt och vänd ner. Vispa ägg, båda ostsorterna, salt, peppar och riven muskot. Vänd ner purjolöken och häll blandningen i pajformen. Tillaga i ugn ca 30 min.

3. Topping: Stek kantarellerna
 i smör medan pajen gräddas. Salta och peppra. Toppa sedan pajen med kantareller och strö över lite timjan.



Viña Herminia Nr 12615

Spanien, Rioja

85:- Flaska , 750 ml

Ekologiskt

Bärig, aningen kryddig smak med inslag av blåbär, skogshallon, lakrits och örter. Serveras vid cirka 16°C till grillade rätter av ljust kött, eller till vegetariska rätter.


-Mama Skogly ♥

4 kommentarer:

  1. Åh, så otroligt gott. Tack för tipset med hasselnötterna.

    SvaraRadera
  2. Oj vilken middag så gott. Kom på när jag läste ditt inlägg att jag har kantareller i jobbets kyl jag hittade på min ute på min rast.
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh så lyxigt att hitta kantareller utanför sitt jobb!

      Radera