onsdag 6 september 2017

Langos

Eftersom årets matfest i Skellefteå inte blev någon riktig matfest fick vi göra langos hemma helt enkelt. Det är ju bara sååå gott! Har testat frysa in några ofriterade langos och ska testa senare att fritera. Jag läste någonstans att det går nämligen...


Langos

10 port

Deg:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor kokt potatis (kall à ca 90 g)
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 dl vetemjöl till utbakningen
olja till friteringen

Topping:
vitlökssmör
creme fracihe
riven ost
rödlök
räkor
svart stenbitsrom
grillkrydda

1. Deg: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet.

2. Riv den kokta potatisen fint. Blanda mjöl och salt med potatisrivet. Vänd ner i vattnet och arbeta till en slät, ganska lös deg. Jäs i 40 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 eller 32 delar (för 10 port). Kavla ut och jäs bröden 10 minuter.

4. Hetta upp oljan till 180°C och fritera bröden. 4 minuter per sida för stora langos, 3 minuter för mindre. Vänd dem efter halva tiden.

5. Låt svalna på galler med hushållspapper under.

6. Servera langosarna med vitlökssmör som du penslar över, creme fracihe, riven ost, hackad rödlök, räkor, stenbitsrom och grillkrydda.


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: