fredag 29 december 2017

Tips på efterrätter till nyårs

Sist ut är alltså efterrätterna men jag fyller på med nya tips in i det sista. Hoppas ni hittar nåt som ser gott ut!

Passionsfruktsmousse


6 pers

2,5 dl grädde
1,5 dl florsocker
3 dl grekisk yoghurt
6 passionsfrukter + 3 till servering
citronmeliss

1. Vispa grädden fluffig. Sikta ner florsockret i grädden och vänd ner den grekiska yoghurten och innehållet av 6 passionsfrukter.

2. Vänd smeten försiktigt med en slickepott tills du har en krämig blandning.

3. Häll upp i fina glas eller skålar. G

4. Vid servering, garnera med passionsfrukten du har över och citronmeliss.

Pannacotta med kaksmul och salt karamellsås


8 st

3 gelatinblad
1 vaniljstång (alt 1 tsk vaniljsocker)
5 dl vispgrädde
0,5 dl socker

Garnering:
8 chocolate chip cookies
O´hoj salted caramel

1. Lägg gelatinbladen i blöt.

2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 1-2 minuter.

3. Ta av kastrullen från plattan. Lägg i gelatinbladen och rör om så att de löser sig.

4. Sila bort vaniljstången.

5. Fördela i 8 portionsglas. Häll på smeten och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar.

6. Krossa kakorna och ringla över såsen just innan servering.

Frusen marängbakelse


10 stycken

Maräng:

3 äggvitor

1 dl strösocker

2 msk kakao

2 dl strösocker

Glass:

3 äggulor

2 msk strösocker

2 dl vispgrädde

2 msk vaniljsocker

Garnering:

vispgrädde
färska bär


1. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitor och 1 dl av sockret hårt till ett fast skum.


2. Sikta ner kakao i resten (2 dl) av sockret och rör ner det i äggvispet.


3. Klicka eller spritsa ner smeten i stora amerikanska (10 centimeter i diameter) muffinsformar.


4. Sätt in på andra falsen i ugnen. Grädda i 30 minuter.

5. Ta ut ur ugnen, låt formarna svalna.


6. Gör glassen: Vispa äggulorna med sockret. Vispa grädden, smaksätt med vaniljsockret och blanda sedan ner äggulorna i grädden. Tryck hål i mitten på de avsvalnade marängerna.


7. Klicka ner glassen i formarna. Skaka till formen så att fyllningen fördelar sig bättre.

Ställ in formarna i frysen.


8. Ta ut formarna ur frysen 5-10 minuter innan servering. Garnera med vispad grädde och valfria bär.

After Eight cookies med glass


ca 20 st

125 g mörk choklad
0,5 dl vispgrädde
125 g smör
1 ägg
2,5 dl farinsocker
4 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt
10 grovhackade After Eight

Till garnering: choklad

1. Smält chokladen och smöret över vattenbad. Blanda ner grädden när det smält.

2. Vispa ihop ägg och socker.

3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i bunke.

4. Blanda samman den smälta chokladblandningen med äggsockret och mjölblandningen.

5. Rör ner grovhackad After Eight.

6. Rulla till 20 bollar och platta ut på bakplåtspapper.

7. In i ugnen i 175 grader i ca 12 minuter. Låt svalna på galler.

8. Smält choklad och ringla över de avsvalnade kakorna.

9. Servera med en kula god glass.

Glasstårta med kaffe och chokladtryffel


Ca 10 bitar

Botten:
4 msk smält smör
250 g kakor med choklad t ex Maryland Cookies

Chokladtryffel:
2 1/2 dl vispgrädde
180 g mörk choklad gärna av finare kvalité

Moccafyllning:
4 dl vispgrädde
2 msk pulverkaffe
1 dl florsocker
2 äggulor

1. Börja med botten. Krossa kakorna i en matberedare tillsätt smält smör. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Tryck lite av degen upp på kanten. Ställ i frysen ca 15 minuter. Grädda ca 8 minuter, mitt i ugnen i 200 graders värme. Låt svalna.

2. Koka upp grädden till chokladtryffeln. Tillsätt den mörka chokladen i bitar. Rör tills den smält och blandat sig till en slät chokladkräm. Häll i formen, ställ i kylen för att kallna.

3. Fortsätt med moccafyllningen. Värm lite av grädden i en kopp och rör ut kaffepulvret tills det löst sig. Häll kaffeblandningen och resten av grädden i en vispskål. Sikta i florsocker och rör så det löser sig. Vispa grädden fluffig. Rör ner äggulorna, ett i taget.
Bred ut moccagrädden försiktigt över tryffelsmeten som inte fått stelna helt. Täck med plastfolie och ställ i frysen minst 4 timmar.

4. Vid servering låt tårtan stå i kylskåp ca 20-30 minuter så den blir krämig och god. Dekorera med valfritt chokladgodis och bär.

After Eight-brownies


20 st

Superläcker mintchokladkaka med en lite lätt kladdig och seg browniebotten som inte innehåller något bakpulver.

3 ägg

2 dl strösocker
1 ¼ dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt


150 g smör, smält

Garnering
ca 20 plattor After Eight
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Testa att lägga ut ca 20 After Eight-plattor i en form så att de får plats. Formen på bilden är ca 18 x 25 cm.

2. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ihop mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner det och smöret i äggsmeten.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 18 × 25 cm.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Låt den svalna något i formen.

5. Lägg på After Eight-plattorna tätt intill varandra medan kakan fortfarande är ljummen. Ställ kakan i kylen i ca 1 tim. Skär kakan i rutor och pudra över florsocker före servering.

Daimpannacotta


ca 6 port

5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2 st gelatinblad
250 gram Daim mjölkchoklad

1 dubbeldaim till topping samt björnbär till servering

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Ta upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Häll upp i serveringsglas. Ställ sedan kallt i minst 4 timmar innan servering.
Hacka sedan daimen och fördela över serveringsglasen.

Chokladmousse med Baileys


175 g mjölkchoklad
3 msk florsocker
2 msk Baileys
1 äggula
2 dl vispgrädde

Garnering:
sprutgrädde
chokladdekorationer
hallon
strössel

Bryt chokladen i bitar och smält i mikron Rör chokladen jämn.
Ta ett par skedar av den smälta chokladen och ringla till små chokladdekorationer på ett bakplåtspapper. Låt dem stelna.
Tillsätt florsocker och äggula till den smälta chokladen. Rör kraftigt i krämen och låt den svalna något.
Vispa grädden mjukt. Är grädden för hårt vispad blir moussen grynig. Rör ner 1/3 av grädden i chokladen och vispa med elvisp. Vänd ner resten av grädden och Baleys och fördela sedan smeten i serveringsglas. Ställ i kylen en timme.
Garnera med chokladfigurer, grädde, hallon och strössel.

Centerpannacotta med nutellagömma


4 st

3 dl grädde
0,25 dl socker
80 gram center
1,75 st gelatinblad
nutella

Till garnering:
vispad grädde
färska hallon
nobless
strössel

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Skär chokladen i två delar.
Värm grädden med sockret. Precis när det kokar, dra åt sidan.
Blanda ner centern och rör tills det löst sig.
Krama ur gelatinbladen och rör ner så att de löser sig.
Klicka upp nutella i vackra glas. Slå över centerröran och ställ kallt i några timmar.
Precis innan servering, garnera.

-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: