torsdag 28 december 2017

Tips på varmrätter till nyårs

Så var vi framme vid huvudrättstips till nyårs. Här finns både kött, fisk och skaldjur att välja bland. Imorgon kommer efterrättstipsen!

Risotto med sparris, räkor och hummer


4 port

500 g oskalade räkor
2 humrar
1 knippe sparris
1 msk smör
2 bananschalottenlök
4 dl avorioris
1 msk olivolja
9 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl riven parmesan
svartpeppar


1. Skala räkorna och hummern. Hacka hummerköttet med spara innehållet i klorna till servering.
1. Skär sparrisen i bitar och fräs den i smör och lägg åt sidan.

2. Hacka löken och fräs i samma fett på svag värme tills den mjuknar. Lägg åt sidan.

3. Fräs riset i olivolja. Slå över vinet.

4. Koka upp vatten med buljongtärningarna. Låt puttra hela tiden. Häll 1-2 dl av buljongen i riset och sjud på svag värme under långsam omrörning tills riset absorberat vätskan. I med mer vätska decilitervis och upprepa. Rör hela tiden. Det tar ca 30 minuter.

5. Smaka av när buljongen börjar ta slut. Riset ska vara mjukt och krämigt med en aningen fast kärna. Annars får mer sjudande vatten tillsättas.

6. Sparris, lök och parmesan blandas ner i risotton. Vänd ner räkorna och hummerhacket. Garnera med klorna. Servera på dirren.


Torskrygg i ugn med citronsås och ugnsrostade rotfrukter


500 g torskrygg
salt
peppar
smör
75 g parmesan

Citronsås:
2,5 dl mellangrädde
1 fiskbuljongtärning
1 msk pressad citron
rivet skal från 1 citron
chili
svartpeppar
1 dl purjolök
0,5 dl vitt vin
sky från torsken när den varit i ugnen

Till servering:
kapris
persilja
ugnsrostade rotfrukter
haricots verts

1. Sätt ugnen på 200 grader. Ugnsrosta 1 stor potatis per person & några morötter.

2. Riv 75g parmesanost.

3. Ansa och strimla 1 dl purjolök.

4. Koka upp 2,5 dl mellangrädde, 1 fiskbuljongtärning och 1 msk pressad citron samt rivet skal av 1 citron. Smaka av med chili och svartpeppar, Tillsätt purjolöken och låt sedan såsen stå och sjuda på svag värme ca 30min. Tillsätt 1/2 dl vitt vin och fortsätt sjuda ytterligare 30 min.

5. Smöra en ugnsfast form och lägg ner 500 g torskfilé/torskrygg i portionsbitar. Krydda med salt, svartpeppar och lägg en klick smör på varje fiskbit. Tillaga fisken i mitten av ugnen i 15 minuter. Ta till vara skyn och häll den i citronsåsen. Strö parmesanost över fisken och stoppa tillbaka i ugnen 2min.

6. Vid servering strö över 2 msk kapris och lite persilja.

Plankstek surf ´n´turf


Potatismos;
ett gäng potatisar
äggula
en skvätt grädde
en klick smör
salt och peppar

Koka potatisen. Mosa den, i med äggula, en skvätt grädde, en klick smör, salt och peppar. Låt svalna något och in i spritsen.

Plankan;
oxfilé
tomat
pizzakrydda
baconlindad sparris
potatismos

Till servering;
ca 6 kräftstjärtar per person
beasås
persiljevitlökssmör

1. Stek köttet hastigt på varje sida, salta och peppra.

2. Gör moset, låt svalna något. Spritsa moset på plankan, halvera en tomat och lägg i gropen, lite pizzakrydda på den.

3. Stek baconet lite, stek sparrisen lite, linda in sparrisen i baconet och lägg på plankan.

4. På med köttet och in i ugnen på 275 grader grill i ca 12 minuter, beroende på hur tjockt köttet är och hur du vill ha det tillagat.

5. På med kräftstjärtar, bea och persiljevitlökssmör. Njut.

Fänkålsrisotto med gratinerade kräftor


4 portioner

Risotto:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkålsstånd
olivolja
2 dl carnaroliris
3 dl torrt oekat vitt vin
1,5 liter hönsbuljong ELLER grönsaksbuljong om man vill ha den vegetarisk
2-3 dl riven parmesan
25 g smör
rivet skal från 1 citron
salt och peppar

Havskräftor
10 råa havskräftor
3 vitlöksklyftor
100 g rumstempererat smör
rivet skal från 1 stor citron
1/2 dl finhackad persilja
2 tsk färskpressad citronsaft
1/2 urkärnad chili
flingsalt

1. Börja med smöret till kräftorna. Riv vitlöken fint och blanda med smör, persilja, chili, citronskal och -saft samt salt och peppar efter smak.

2. Dela havskräftorna på längden med en vass kniv och lägg halvorna med skalsidan nedåt i en ugnsfast form. Fördela smöret över kräftköttet och låt stå i kylskåp tills risotton börjar bli klar.

3. Skala och strimla lök, vitlök och fänkålsståndet. Hetta upp en gryta med olivolja och fräs lök, vitlök och fänkål tills det är mjukt.

4. Tillsätt ris och låt det fräsa med i några minuter under omrörning. Häll i vinet och låt det koka in på svag värme. Rör om då och då och fortsätt att göra så under hela koktiden.

5. Tillsätt lite av buljongen och låt den koka in på fortsatt svag värme och rör om då och då under tiden. Späd i omgångar med hönsbuljong efterhand som vätskan kokar in. Låt riset sjuda tills det har blivit mjukt men med lite kärna i mitten. Rör nu kraftigt hela tiden tills riset är helt mjukt. Tillsätt mer buljong om det behövs.

6. Ta bort risotton från värmen. Rör ner parmesanen och smör och smaka av med salt och peppar. Risotton ska gärna vara ganska lös innan du rör ner parmesanen för osten kommer att binda samman allt. Servera med mer parmesan.

7. Gratinera kräftorna på ca 230 grader grill i ca 5 minuter. Servera kräftorna genast tillsammans med risotton.

Lyxig torskgratäng med kräftstjärtar


800 g torskfilé
örtsalt
peppar
1/2 dl vatten
3/4 dl vitt vin
3 msk hummerfond
lite citronsaft
1 dl créme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 tsk tomatpuré
1/2 dl hackad dill
1 burk kräftstjärtar i lag
grovhackad dill

1. Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnsform.

2. Skär torskfiléerna till portionsbitar och lägg ned dem i formen. Salta och peppra.

3. Vispa ihop vatten, vin, fond och citronsaft i en kastrull. Tillsätt crème fraiche, grädde och sist tomatpuré.
Låt såsen småkoka i ca 10 minuter. Red såsen om den känns för tunn, tillsätt dillen.

4. Låt kräftstjärtarna rinna av, fördela dem jämnt över fisken och häll till sist över såsen.
Gratinera i ugnen ca 20 min eller tills fisken är klar. Strö över hackad dill.

5. Servera med t ex ugnsrostade rotfrukter eller pressad potatis.

Lax i hummersås


8 port

5 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
5 msk hummerfondsås
0,5-1 fiskbuljongtärning
4 tsk fransk senap
lite citronsaft

8 laxfilébitar
riven västerbottensost

Till servering:
skalade räkor
sikrom
färsk dill
ris eller pressad potatis

1. Koka upp grädde, creme fraiche, vatten, fond, buljongtärning, fransk senap och citronsaft.

2. Lägg laxen i ugnsform, salta och peppra. Slå över såsen.

3. In i ugnen i 200 grader i 30 minuter. När halva tiden återstår, strö över västerbottensost.

4. Servera med räkor, rom, dill och ris eller pressad potatis.

Tryffelpasta med räkor


4 port

300 g tagliatelle (ev glutenfri)
350 g vannameiräkor, råa
smör
färsk timjan
salt

1 bananschalottenlök
smör
timjan
2 dl grädde
1,5 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1-2 tsk tryffelolja
2 krm cayennepeppar

Till servering:
färsk timjan
parmesanost

1. Sås: Skala och finhacka löken. Stek den i smör tillsammans med timjan på låg värme i ca 5 minuter.I med grädde, vin, vatten och buljongtärning. Koka ihop tills ca 3 dl återstår. Sila såsen. Smaka av med tryffelolja och krydda med peppar.

2. Koka pastan enligt anvisningar.

3. Tina och skala räkorna (vi skalade när de låg på faten). Stek dem snabbt i smör tillsammans med timjan i het stekpanna ca 1 minut. Salta.

4. Blanda såsen med pasta. Lägg upp i djupa tallrikar och toppa med räkor. Riv parmesan över och garnera med timjan.

Fläskfilépaj med bearnaise och västerbottensost


Pajdeg:
3 dl mjöl
100 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
ca 500 g fläskfilé
smör
3 ägg
1,5 dl creme fracihe
1,5 dl Rydbergs bearnaisesås, färdig på påse
100 g riven västerbottensost
salt och peppar

Garnering:
1 knippe grön sparris
bacon
färsk persilja

Servering:
sallad
vitlökssås

1. Mixa ihop pajdegen i matberedare och tryck ut i pajform. Nagga. Förgrädda i 225 grader i 10 minuter.

2. Putsa filén och skär i ganska tunna skivor. Stek på bägge sidor i smör, salta och peppra. Lägg fläskfilén i pajen.

3. Blanda ihop ägg, creme fracihe, bearnaise och riven ost. Salta och peppra. Slå blandningen över pajen.

4. Grädda i 225 grader i ca 30 minuter, tills fyllningen tagit ihop.

5. Stek sparris i smör, stek bacon. Linda bacon runt sparrisen och garnera pajen med dem.

6. Servera med sallad och en god sås, gärna med vitlök.

Fläskfilé Caruso


4 port

600 g fläskfilé
salt och peppar
smör och rapsolja
200 g färdig bearnaisesås
100 g fryst grön sparris
100 g skalade räkor

Rödvinssky:
1 dl rödvin
2 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
majsstärkelse
soja

Till servering:
pommes frites
broccolibuketter
minimorötter
persilja till garnering

1. Koka upp vin, vatten och fond till rödvinsskyn. Red med majsstärkelse och sjud i 5 minuter. Färga med sojakulör och smaka av med salt och peppar.
2. Putsa köttet och skär det i 8 lika stora skivor som bankas ut. Stek köttet i lika delar smör. Salta & peppra efter vändning.
3. Sjud sparris, broccoli och minimorötter i saltat vatten. De ska ha tuggmotståndet kvar. Lägg upp i ordning rödvinssky, kött, rumstempererad bearnaisesås, sparris, räkor och överst på toppen persilja. Garnera med varma grönsaker och servera pommes frites till.

Festlåda med fläskfilé


500 gram fläskfilé
1 tsk salt (efter smak)
1 krm svartpeppar, efter smak
100 gram skinka, rökt, hackad
3 st tomater, skivor (ev. 4 st)
4 st portioner potatismos
1 st äggula
1 påse hollandaisesås, fryst
2 msk grädde
1.5 msk citron, pressad saft
1 krm paprikapulver
2 msk persilja, hackad

1. Krydda köttet väl runtom. Stek filén hel eller i två bitar i en stekpanna med medelvärme tills den är nästan klar.
2. Skiva den i tunna skivor.
3. Gör potatismoset.
4. Bred en tunn botten av potatismos i en smord ugnssäker form.
5. Täck med skivade tomater och salta lätt.
6. Lägg däröver fläskfilén i två fina rader och strö över skinkan.
7. Blanda resten av potatismoset med äggulan och spritsa toppar runt köttet i formen. Det går lika bra att klicka, men ser vackrare ut med att spritsa.
8. Rör ut den tinade såsen med grädden och citronsaften. Bred den över köttet.
9. Pudra lätt med paprikapulver både på sås och mos.
10. TIPS! Så här långt kan rätten förberedas och gratineras senare. Tänk då på att det tar längre tid när allt är kallt.
11. Gratinera mitt i ugnen i 225-250 grader till mos och sås fått fin färg.
12. Strö över hackad persilja.
13. Serveras med en god sallad till.

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar