onsdag 27 december 2017

Tips på förrätter till nyårs

Idag bjuder jag på förrätter som kan passa till nyårsafton och andra festliga tillfällen. Enjoy!

Morotssoppa med räkost


3 st morötter, rivna
3 msk olja
1,5 l vatten
2 tärning(ar) fiskbuljong
400 gram räkost, Kavli
2 dl crème fraiche
dill, hackad
cayennepeppar
örtkrydda
200 gram räkor, skalade
maizena

Till servering:
krutonger

1. Stek morötterna mjuka i oljan. Häll i vattnet och fiskbuljongtärningarna. Koka i 15 minuter.

2. Rör ner räkosten och creme fraichen försiktigt så att det inte klumpar sig. Koka några minuter till.

3. Ta grytan från värmen. Lägg i räkorna och rikligt med hackad dill. Smaksätt med cayannepeppar och örtkrydda. Vill man ha soppan krämigare kan man reda av med lite maizena. Servera med krutonger.

Pannacotta med västerbottensost och gräslök



4 port

2 dl grädde
1 dl riven västerbottensost
2 tsk gräslök
peppar
örtsalt
1 gelatinblad

Till servering:
rom
citron
gräslök
8 stora räkor

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 10 minuter.

2. Värm upp grädden tills den nästan kokar, dra från plattan.

3. I med osten och rör tills den smält. I med gräslöken.

4. Smaka av med örtsalt och peppar.

5. Krama ur gelatinbladet och tillsätt. Rör tills det löst sig.

6. Lägg glasen snett och fördela försiktigt gräddröran.

7. Låt stelna några timmar.

8. Servera med rom, citron, gräslök och häng två räkor per glas.

Asiatisk sallad med räkor och apelsin


6 port

3 apelsiner (spara skalen med fruktkött i, till dressingen)
750 g räkor med skal (300 g skalade)
1,5-2 mango (den frysta funkar också)
3 avokado
1,5 liter blandad sallad
0,75 dl hackad gräslök

Marinad:
3 msk pressad apelsinsaft
ca 1 dl rapsolja
1,5 tsk fransk senap
1,5 msk vitvinsvinäger
3 tsk honung
1,5 tsk färsk riven ingefära
0,5 krm cayennepeppar
ca 1,5 tsk salt

Tina och skala räkorna.
Filéa apelsinerna, spara skalet till dressingen.
Tärna mangon eller använd den frysta, redan tärnade.
Marinera räkor, apelsin och mango i dressingen i ca 3 timmar i kylen.
Vid servering, lägg upp sallad på tallrikar, toppa med de marinerade räkorna, avokadon och mangon, dekorera med gräslök.
Servera med valfritt, gott bröd.

Tunnbrödsstubbar med bacon och champinjoner


(4 personer)

2 st fyrkantiga, mjuka tunnbröd
1 pkt bacon
1 gul lök
200 gram färska champinjoner
1 matsked smör (för stekning)
½ dl crème fraiche
½ dl färskost
1 vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja
1-2 tsk senap
svartpeppar
1 dl riven västerbottensost plus lite till att strö över.

Till servering:
en god sallad

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och hacka löken och hacka champinjonerna.
Hacka även baconet.
Fräs svamp, bacon och lök i en stekpanna tills baconet blivit knaprigt.
Blanda fräset med färskost, creme fraiche, persilja, senap och pressad vitlök.
Krydda med svartpeppar och eventuellt lite salt.
Vänd ner en dl riven ost.
Bred ut röran på bröden och rulla ihop. Skär varje tunnbrödsrulle i fyra bitar.
Ställ stubbarna på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över lite ost ovanpå varje stubbe.
Gratinera i ca 5-7 minuter, eller tills osten smält och fått fin färg.
Strö över lite hackad persilja och servera genast med en god sallad till.

Toast med marinerad bresaola, chevré och pinjenötter



4 portioner

90 g bresaola
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
1 msk basilika
2 msk creme fraiche (jag hade gräddfil hemma så jag tog det)
flingsalt
peppar

Till servering;
2 rostade bröd
100 g chevré (utan kanterna)
pinjenötter
crema de balsamico

Blanda ihop olivolja, citronsaft, vitlök, basilika och creme fraiche. Lägg köttet i marinaden och låt det marinera en stund. Rosta brödet och dela det diagonalt, så alla får en halva var. Smula osten på brödet, lägg på köttet. På med pinjenötter och ringla balsamicon över. Njuuuuuuuut!

Chevréfyllda parmarullar


2 st

2 skivor parmaskinka
ruccolasallad
1 avokado
solrosfrön
crema de balsamico

Chevréröra:

70 g chevré (utan kanterna)
2 soltorkade tomater
4 svarta oliver
1 msk creme fracihe
3 stora blad basilika
lite olivolja
svartpeppar

Börja med röran. Mosa osten med creme fracihe och olivolja. Hacka oliver, basilikan och de soltorkade tomaterna. Vänd ner. Smaka av med svartpeppar.
Bred röran på parmaskinkan och rulla ihop. Dela rullen på mitten med ett snett snitt.
Lägg upp ruccolasallad och avokado på tallrik. Lägg rullarna på. Rosta solrosfröna i torr stekpanna och strö över anrättningen. Ringla crema de blasamico ovanpå.

Carpaccio med löjrom och pepparrot


ca 100 g oxfilé
3 msk löjrom
ca 0,25 dl creme fracihe
pepparrot
salt
svartpeppar
gräslök

Frys köttet. Skiva sedan tunt och lägg på tallrik. Salta med flingsalt.
Klicka ut creme fracihe och rom.
Riv pepparrot över och vrid några varv med pepparkvarnen.
På med gräslök. Servera.

Hummerskagen med lyxiga tillbehör



4 portioner

Ingredienser

2 kokta humrar, à cirka 400 g styck
4 msk majonnäs

2 msk crème fraiche

2 tsk riven pepparrot
4 tsk hackad rödlök
2 msk hackad dill

1/2 krm kajennpeppar
flingsalt

Till servering:


4 skivor formbröd
smör

100 g löjrom
hackad rödlök
citronklyftor
dill


Klyv hummern. Knäck klorna. Skär hummerköttet i små bitar, till cirka 2 dl kött. Spar klorna till garnering.

Blanda hummer, majonnäs, crème fraiche, pepparrot, lök, dill och peppar. Smaka av med salt.

Kantskär brödet och skär på diagonalen. Stek i smör.

Vid servering: Lägg upp hummerröran och löjrom på en tallrik. Strö över en aning hackad rödlök. Lägg på brödet, en citronklyfta och dill.

Dillpannacotta med räkspett



8-10 st

3 gelatinblad
1 ½ dl vispgrädde
½ finhackad rödlök
3-4 msk hackad dill
1 ½ dl gräddfil
2 ½ dl kesella
1 msk citronsaft
salt
vitpeppar

Garnering:
100 g röd stenbitsrom eller sikrom
½ kg skalade räkor
dill

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Koka upp grädden, tillsätt de urkramade gelatinbladen. Rör om till de löst upp sig helt. Låt svalna.
Blanda rödlök, dill, gräddfil, kesella. Blanda försiktigt i den avsvalnade grädden.
Smaka av med citronsaft och kryddor. Häll upp i små glas och ställ i kylen i 3 timmar.

Skala räkor och trä upp på små spett. Garnera med rommen, räkor på spett och dill.

-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Bra tips😊 Det börjar bli dags att tänka på nyårs menyn kul att planera. Jag har äntligen blivit frisk från influensan har varit sjuk i mer än två veckor.
    Ha det gott
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så tråkigt att höra, men bra att du blivit bättre! Kram, kram!

      Radera