Vi var bortbjudna på afternoon tea hos våra grannar för ett tag sedan. Det blev över en tårta så Britt-Marie gav mig en. Så snällt! Kanske något som efterrätt till nyårsafton.
Marängtårta med rice krispies
Marängbotten:
3 äggvitor
2 dl strösocker
3 dl rice krispies, eller annat puffat ris
Chokladkräm:
3 äggulor
0,75 dl socker
0,75 dl grädde
100 g ljus blockchoklad
50 g smör
Extra fyllning:
250 g hallon, färska eller tinade
3 dl vispgrädde
Marängbotten
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa äggvitorna till hårt skum, vispa sedan ner sockret lite i taget och blanda sist i rice krispies.
3. Bred ut smeten på en smörplåtspapper till en rektangel, ca 1,5 cm tjock.
4. Grädda sedan i ca 1 timme. Stäng av värmen och låt stå kvar i ugnen men öppna luckan lite så den svalnar av sakta (detta minskar risken för att din maräng spricker).
5. Chokladkräm: Häll äggulor, grädde och strösocker i en tjockbottnad kasrull och låt det sjuda på svag värme tills krämen tjocknar, rör hela tiden. Dra av kastrullen och klicka i smör under omrörning. Rör ner hackad blockchoklad sist. Låt svalna.
6. Montering: Vispa grädde. Dela försiktigt din marängbotten i 2 delar, bred chokladkräm på den ena delen, fördela hallonen på och sist bred ut den vispade grädden över. Lägg på den andra delen.
-Mama Skogly ♥
Åh, vad god den ser ut!
SvaraRaderaDen var god kan jag lova!
Radera