söndag 10 februari 2019

Kimchi

Min systerdotter Hanna kom med en laddning kimchi till mig. Jättegott. Men ärligt talat, så luktade det milt sagt röv i hela kylen. So brace yourselves!

I koreansk matlagning används kimchin på olika sätt beroende på hur länge den har syrats. När kimchin är precis klar, efter cirka en vecka, är den fräsch och god som tillbehör till alla möjliga rätter. Efter ytterligare två veckor har den tydligare smak och passar till grillad lax, makrill eller stekt fläskkött. Ytterligare några veckor senare har den kraftig smak, och då är det dags att använda kimchin i wok och grytor.


Kimchi

2 kinakål (1-1,5 kg)
0,5 dl grovt salt utan jod/kilo kål

Pasta:
1 lök
10-12 vitlöksklyftor
0,5 msk riven ingefära
0,75 dl japansk soja
ca 1 dl koreanska chiliflakes (gochugaru)
1 tsk socker

2-3 salladslökar
0,5 morot
5 cm rättika

1. Trimma kinakålen och skär i kvartar. Ta bort kärnan och skär i lagom stora bitar. Blötlägg i saltvatten med 0,5 dl grovt salt utan jod/kilo kål. Blanda varje halvtimme. Blötlägg minst 1,5 timme.

2. Gör pastan genom att blanda allt till pastan i en matberedare tills pastan blir fin. Tillsätt 1-2 dl av saltvattnet från kålen.

3. Finstrimla morot och rättika. Hacka den gröna delen av salladslöken. Blanda med pastan. Blanda noga med kålen, använd handskar. Tryck ner allt i noga rengjorda glasburkar med lock. Packa ihop så mycket som möjligt.

4. Lämna burkarna på diskbänken 24-48 timmar.

5. Smaka eftersom och sätt in burkarna i kylen när du är nöjd med smaken. Tryck ner med gaffel och nu ska det börja bubbla. Var noga med hygienen. Tänk på att kålen ska ligga under vätskenivå.

Hållbarhet 1 månad i kylen, blir mer fermenterad eftersom.


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Jag har aldrig gjort själv, men gott är det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig heller gjort det själv. Ha en fin dag!

      Radera