söndag 17 november 2019

Tigerkaka med saffran

Ja, andra ut av julrecepten är den här tigerkakan med smak av saffran. Det doftade ljuvligt i köket. För tidigt säger du? Njäe säger jag. Sen åt ju Max upp 90% av den. Men det är en annan historia.

Recept från Fredriks fika.


Tigerkaka med saffran

200 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl grädde

Chokladsmeten:
2 msk kakaopulver
1 msk grädde

Saffranssmeten:
0,5 g saffran
1 tsk strösocker

1.Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en form på ca 1,5 – 2 liter.

2. Vispa smör och riktigt pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.

3. Blanda mjöl, och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten tillsammans med grädden. Rör snabbt ihop till en jämn smet.

4. Häll över hälften av smeten i en annan skål och blanda med kakao och grädde.

5. Mortla saffran med strösocker och blanda ner i den andra smeten. Varva båda smetarna i formen. Jag brukar lägga den ljusa i botten och den mörka ovanpå, sen dra ett par varv med en matkniv för att blanda dem lite lätt.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i 45-55 minuter. Känn med en sticka efter 40, den ska komma ut utan smet på stickan. Lägg över lite aluminiumfolie om kakan börjar få för mycket färg.

7. Låt kakan stå vila i formen i 10 minuter innan du stjälper upp den på ett ugnsgaller eller ett serveringsfat och låter de svalna helt.

8. Garnera gärna kakan med lite florsocker eller smält choklad!



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: