fredag 3 januari 2020

Ugnsrostad jordärtskocka med smetana, picklad lök och rom

Ett nytt tilltugg testades på nyårsaftonen. Riktigt gott!


Ugnsrostad jordärtskocka med smetana, picklad lök och rom

10 st jordärtskocka(or), ekologiska
1 skvätt olja
salt
svartpeppar

Picklad lök:
1 dl strösocker
2 dl ättika
3 dl vatten
2 st röd lök

Till servering:
1,5 dl smetana
120 gram fiskrom, eller kaviar

1. Börja med att borsta jordärskockorna rena i ljummet vatten. (De ska ätas med skalet på, så var noga med att all smuts och allt smågrus försvinner.)

2. Skär skockorna i cm-stora slantar.

3. Lägg på bakplåtspappersklädd bakplåt. Ringla över rapsolja. Krydda med salt och peppar.

4. In i ugnen i 150 grader i 30 minuter. Du vill ha en gyllene yta på dina skockor och de ska vara helt mjuka inuti. Testa dem med en potatissticka och känn efter så att de har rätt konsistens.

5. Medan skockorna ugnsrostas kokar du upp en 1-2-3-lag av sockret, ättikan och vattnet.

6. Skiva rödlöken så tunt du bara kan. Använd gärna en mandolin, men akta tassarna! Lägg löken i en skål.

7. När lagen är färdig och allt socker smält häller du lagen över löken och låter den stå och dra.

8. När skockorna är klara låter du dem svalna en smula, sedan dekorerar du varje halva med en liten klick smetana, lite kaviar eller rom och picklad lök.

(Recept från Tasteline)


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: