Festliga men trixiga frukostpannkakor! Gjorde dom till frukost på Erikas födelsedag. Det är svårt att få dem fluffiga och att undvika att de inte sjunker ihop, och jag måste erkänna att jag inte riktigt lyckades. Det viktiga är att göra marängen rätt samt att inte vända dom för tidigt när man steker dom. Man behöver även en stekpanna med lock.
/Hanna, Erikas systerdotter
Japanska soufflé-pannkakor
Blir ca 8 pannkakor, räcker till 4 pers
Ingredienser
6 ägg
4 1/2 msk mjölk
135 ml mjöl
1 msk potatismjöl
(Mät upp 1,5 dl mjöl. Ta bort 1 msk av mjölet och ersätt med 1 msk potatismjöl.)
1,5 tsk bakpulver
0,75 tsk vaniljsocker
6 msk socker
rapsolja, till stekpannan.
Till servering:
Vispad grädde
Färska bär
ev. honung eller sirap (vi hade inte detta)
Gör så här
1. Separera äggvitor och äggulor i två olika bunkar. Sätt äggvitorna i kylen eller frysen.
2. Tillsätt mjölk till äggulorna och vispa tills det skummar.
3. Sikta ner mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker och vispa ihop till jämn smet, tänk på att inte vispa mer än nödvändigt.
4. Täck stekpannan med tunt lager olja och sätt på låg värme. Det är viktigt att man sätter på värmen på stekpannan i förväg så att den hinner bli jämt varm.
5. Ta ut äggvitorna ur kylen/frysen. Vispa med elvisp till hårt skum. Vispa gradvis ner sockret. Fortsätt att vispa tills man får "stiff peaks" - alltså tills man får fasta toppar av marängen när man lyfter bort vispen.
6. Vänd ner 1/3 av marängen i äggule-smeten. Blanda försiktigt med visp - blir bättre än med slickepott. Tillsätt ytterligare 1/3 och blanda försiktigt, det ska bli en jämn smet men det är viktigt att inte förstöra luftbubblorna i äggvitan. Tillsätt sedan äggulesmeten till resterna maräng och blanda försiktigt igen.
7. Tillsätt smeten till stekpannan, börja med att forma basen till pannkakorna, så att de blir ca 10 cm i diameter. Stacka sedan mer smet på höjden, så att hela pannkakan blir ca 4 cm hög.
8. Lägg på locket och stek pannkakorna på den låga värmen i 8-10 min.
9. Vänd pannkakorna försiktigt, lägg på locket igen och stek ytterligare 6-8 min.
10. Ta från värmen och servera direkt med grädde och färska bär.
-Mama Skogly ♥
Det ser väldigt gott ut! Ha en skön lördag!
SvaraRaderaTusen tack! Ha en fin dag du med!
Radera