söndag 2 augusti 2020

Very Cherry Chocolate Cake

Åh vilken födelsedag jag hade. Blev bjuden på frukost och sen färdigställde vi rabatten. Sen blev det två långpromenader, blev bjuden på smörgåstårta på Nordanå. Sen fixade jag lite inför Loves födelsedag som är imorgon. Syrran bjöd på champagne och sen blev det plankstek. Vilken dag!

Hanna bakade en födelsedagstårta åt mig som inte gick av för hackor. Väldigt saftig rackare. Nu säger vi adjö till Hanna för hon åker hem men förhoppningsvis dyker hon upp i november igen för en ny praktikplats på sjukhuset. Det kommer fortfarande att dyka upp några av hennes recept som ligger laddade här på bloggen.

Recept från Louise's spis, men vi gjorde om ganachereceptet något eftersom det vi gjorde först blev vääääldigt lös. Så i det här receptet nedan är det ändrat till vad vi tyckte var rätt mått.


Very Cherry Chocolate Cake

Bottnar:
2 ägg
2½ dl starkt kaffe eller vatten
2½ dl filmjölk eller yoghurt
1,25 dl matolja
200 g vetemjöl (lite drygt 3 dl)
450 g strösocker (5 dl)
85 g fin kakao (2 dl)
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt

lite mindre än ½ tsk vaniljpulver eller 1 tsk (hemgjort) vaniljsocker


Fyllning:

500 g mascarpone
drygt 3 dl vispgrädde
2½ dl körsbärsmarmelad
120 g extra fint strösocker
½ tsk vaniljpulver

Choklad-ganache:
100 g choklad
1 dl vispgrädde
1 msk smör

Garnering:
Bigarråer

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 3 stycken bakformar som är 20 cm i diameter. (Bottna dem eventuellt med en rundel bakplåtspapper så blir det enklare att få ut kakorna).

2. Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke till en köksassistent. Kör blandningen på låg medelvärme med en flatblandare någon minut.

3. Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna. Mixa smeten på medelhög hastighet i ca 2 minuter.

4. Fördela smeten i de tre formarna, skaka formarna lite försiktigt så smeten fördelas jämnt.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter. Rotera gärna kakorna efter ca 20 minuter så värmen fördelas på bästa sätt.

6. Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr. Obs att kakorna ser kladdiga ut men det ska de göra. Frestas inte att låta dem stå inne lite extra, de är klara när en provsticka kommer ut torr.

7. Ta ut kakorna och låt dem svalan i formen på bakgaller ca 20 minuter innan de vänd upp och ner på en plåt. Låt dem sedan svalna helt under formarna innan tårtan monteras.

Montering:

1. Låt gärna bottnarna ligga i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras.

2. Vispa under tiden samman mascarpne, grädde, socker samt vaniljpulver i maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa så allt blandas jämt.

3. Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna. Använd en rak palett eller tex en pannkaksstekspade för att sprida ut krämen slätt och fint.

4. Låt gärna tårtan stå i kylen ca 30 minuter innan den sista finjusteringen görs och evenuellt lite mer mascarponekräm läggs på. Detta underlättar lite att få det riktigt slätt och fint.

5. Smält chokladen till ganachen över vattenbad. Rör sedan i grädden lite pö om pö och avsluta med att blanka av med en smörklick.

6. Låt ganachen svalna lite innan den fördelas över tårtan. Garnera med några bigaråer.






-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: