måndag 21 september 2020

Tantanmen ramen med hemmagjorda nudlar

En fantastiskt god ramen med kinesiska smaker. Kräver en del arbete så är bäst på helger när man har tid och lust att stå i köket, men är helt klart en av mina favoriträtter så värt det! Att göra hemmagjorda nudlar tar tid men är såååå gott. Kan enkelt bytas ut mot köpta ramennudlar. Tips: receptet kan enkelt göras vegetariskt genom att byta ut stekfläsket, t.ex med stekt svamp eller tofu.

/Hanna, Erikas systerdotter

Det var vaaaansinnigt gott!

/Erika, Hannas moster


Tantanmen ramen med hemmagjorda nudlar

Port: 2 (blir 3 port nudlar)

Hemmagjorda ramennudlar:

1 msk bikarbonat
0,5 tsk salt
250g vetemjöl special
100g varmt vatten
potatismjöl el. majsstärkelse

Chiliolja:

2,5 msk rostade sesamfrön
1 hel stjärnanis
1 tsk grovmalen svartpeppar
4 msk chiliflakes av valfri sort (här används koreanska gochugaru)
2 dl rapsolja

Buljong:

1/2 lök
1 vitlöksklyfta
1 cm ingefära
2 tsk socker
2 tsk doubanjiang (kinesisk chilipasta, kan bytas ut mot valfri chilipasta, t.ex sambal oelek eller siracha)
1 msk ljus soja
5 dl valfri buljong, rekommenderar kyckling eller köttbuljong.
2.5 dl sojamjölk.

smäksättning till buljongen:
1,5 msk rostade sesamfrön
chiliolja
svartpeppar

Toppings:

2 st mjukkokta ägg
4 skivor stekfläsk
1 st pak choi
tunt skivad vårlök

Starka böngroddar:
1 burk inlagda böngroddar
1 msk chiliolja
1 msk sesamfrön
1 tsk socker
salt och peppar

Hemmagjorda nudlar
Sätt ugnen på 100 grader. Baka bikarbonat i ugnen i 30 min, detta ger natriumkarbonat som är alkaliskt, så tänk på att hantera med försiktighet.
Blanda natriumkarbonatet och saltet i det varma vattnet. Rör ner vattnet i mjölet och bearbeta till en hård deg.
.
version 1, med pastamaskin: "knåda" degen genom att köra den genom den bredaste inställningen på pastmaskinen tills det blir en jämn platta. Detta kan ta ett tag och kräva många omgångar genom maskinen. Fördela degan i 2 plattor och kör den sedan i 2 omgångar så att den blir 2 mm bred och sedan till mindre nudlar.
.
version 2, utan pastamaskin: Knåda degen. Är degen för hård så täck med plastfolie och låt vila i 1 timme. Lättaste sättet att knåda är genom att lägga degen i 2 plastpåsar och sedan knåda genom att ställa sig på degen. Vik sedan ihop degen och tryck ut den med fötterna igen. Fortsätt tills degen blir slät och jämn. Kavla ut degen till 2 mm, pudra med potatismjöl/majsstärkelse, vik ihop och skär i 1-2 mm tjocka nudlar med vass kniv.

Förvara nudlarna under en kökshanduk eller i en låda med lock så att de inte torkar. Tillaga nudlarna genom att koka dom i 2-3 min i stormkokande vatten. Koka 1 portion åt gången. Överblivna nudlar fryses med fördel in råa och kokas sedan direkt utan att tinas.

chiliolja Det blir över av chilioljan och den håller 6 mån i kylskåp, är utmärkt i wok!
Rosta 4 msk sesamfrön i torr stekpanna på medelhög värme. Blanda 2,5 msk sesamfrön, stjärnanis, svartpeppar och chilifrön i en skål som tål värme. Värm oljan till 190 grader (mer än så blir smaksättningen bränd) och häll över smakblandningen och rör om. Oljan blir godare om den får stå några timmar och dra åt sig smaken.

Buljong

Finhacka löken. Riv vitlök och ingefära. Stek lök, vitlök och ingefära i olja i en gryta på medelhög värme. Tillsätt socker och doubanjiang och låt steka 1-2 min, försiktigt så det inte bränns. Tillsätt soja och buljong. Låt koka ca 20 min, tills löken är helt mjuk. Tillsätt sojamjölk och värm upp. Mortla 1.5 msk rostade sesamfrön.

Toppings:
Mjukkoka äggen. Stek stekfläsket. Skär pak choin i kvartar och stek. Skär vårlök tunt. Blanda böngroddar, chiliolja, socker, sesamfrön, salt och peppar.

Ihopsättning!

Bland hälften av de mortlade sesamfröna tillsammans med 1 msk chiliolja i en skål. Tillsätt svartpeppar efter smak och häll sedan på buljong. Lägg ner de färdiga nudlarna i buljongen. Toppa med stekfläsk, ägg, böngroddar, pak choi och vårlök. Tillsätt extra chiliolja efter smak. Njut!



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: