måndag 10 maj 2021

Tonkatsu - japansk schnitzel med krämig kålsallad

Jag ramlade över Jennie Walldéns recept på tonkatsu. Ton betyder fläck och katsu betyder schnitzel om jag förstått det rätt. Köttet blev väldigt krispigt vilket jag gillar. Kålsalladen blev också riktigt bra.


Tonkatsu - japansk schnitzel med krämig kålsallad

Tonkatsu:
4 skivor skinkinnanlår, à 150 gr
1,5 dl vetemjöl
2 ägg, uppvispade (stora)
3 dl pankoströbröd
salt
neutral rapsolja, till stekning

Krämig kålsallad:
0,5 spetskål
3 msk majonnäs
1 msk japansk soja
2 tsk sesamolja
1 tsk risvinäger
0,5 tsk strösocker
3 msk rostade sesamfrön

Tonkatsusås:
1 dl ketchup
2,5 msk worcestersås
2 msk japansk soja
1 msk honung

Till servering:
4 port japanskt ris, nykokt
ev svarta sesamfrön

1. Börja med att göra tonkatsusåsen. Blanda ketchup, worcestersås, soja samt honung väl. Smaka av och ställ åt sidan.

2. Hyvla kålen tunt med en mandolin eller osthyvel. Lägg i iskallt vatten så den blir riktigt krispig, det tar minst 15-20 minuter. Låt sedan droppa av väl i durkslag.

3. Medan kålen ligger i vattenbad, blanda ihop övriga ingredienser till kålsalladen till en dressing. Lägg den nu superkrispiga kålen på ett fat och ringla dressingen över. Ställ åt sidan.

4. Banka ut skivorna med skinkinnanlår till tunna skivor, ca 5 mm.

5. Salta och vänd dem i först mjöl, sen ägg och till sist pankoströbröd. Låt gärna ligga på ett galler några minuter efter att du har panerat dem.

6. Hetta upp ca 1 cm olja i botten av en stekpanna. Stek tonkatsun tills de är gyllene och frasiga på båda sidor. Låt rinna av på galler eller hushållspapper.

7. Skär upp i skivor och servera med tonkatsusås, kålsallad och ris. Strö ev över sesamfrön. Ät gärna med pinnar!




-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Det ser väldigt gott ut! Önskar dig en bra dag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla! Hoppas du också får en fin dag!

      Radera