onsdag 13 oktober 2021

Lasagne med karljohansvamp

Jag fick karljohansvamp av min fina vän Erica. Den passade som handen i handsken i denna vegetariska lasagne som Anette och jag gjorde.


Lasagne med karljohansvamp

4 port

Bechamelsås:
1 l mjölk (3%)
100 g smör
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Lasagne:
500 g karljohanssvamp
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
50 g smör (+ extra till formen)
2 msk vitt vin
2 dl hackad persilja
1 krm svartpeppar
300 g lasagneplattor
3 dl finriven parmesanost

Till servering:
sallad

Bechamelsås: Värm mjölken i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull och sikta ner mjölet under omrörning. Rör tills det blir krämigt på svag värme.
Tillsätt mjölken, lite i taget under vispning. Låt sjuda på svag värme några minuter, under omrörning, tills den tjocknar. Smaka av med salt.
Sätt ugnen på 200°C.

Lasagne: Ansa eller skölj svampen väl. Skär i skivor. Skala och skiva vitlöken.
Hetta upp en stor stekpanna med olja. Fräs svampen och vitlöken med salt och peppar några minuter. Tillsätt hälften av smöret och stek tills svampen blir gyllenbrun. Häll i vinet och låt koka in. Ta från värmen och blanda i persilja.

Smörj en ugnssäker form, ca 30 x 20 cm (för 4 port) med smör. Lägg i lasagneplattor så att det täcker botten. Varva sedan bechamelsås, svampfräset och parmesanen med lasagneplattor. Avsluta med bechamel, parmesan och klicka på resten av smöret.
Ställ in i mitten av ugnen 25–30 minuter, tills den är gyllenbrun och plattorna är mjuka.

Recept från Ica



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: