måndag 21 november 2022

Gambas al Ajillo - Vitlöksräkor

Nu har jag aldrig varit i Spanien men när jag åt det här så vill jag dit. Kanske måste boka en resa...

Recept från alexanderlagarmat.se.


Gambas al Ajillo - Vitlöksräkor

4 port

800 gram räkor (skalade och upptinade)
7-8 vitlöksklyftor
2 dl olivolja (extra jungfru)
1 tsk cayennepeppar (eller torkad chili)
50 ml vitt vin (gärna från Spanien)
1 msk hackad persilja
salt

Till servering ett gott bröd

Häll i olivoljan i en stekpanna och låt den bli varm medans du skalar vitlöken. Har din spis 9 steg, så rekommenderar jag 7 eller läget mellan 7:an och 8:an.
Skär vitlöken i lagom tunna skivor.
Lägg i vitlöken i stekpannan och låt den steka i 1-2 minuter. Den ska inte bli bränd.
Häll i cayennepeppar och rör runt. Låt steka tillsammans med vitlöken i 1 minut.
Lägg i räkorna och sprinkla över en nypa salt. Stek dem cirka 1 minut på varje sida.(Använder du kokta ska det gå fortare så de inte blir sega)
Häll sedan i vinet och rör runt. Låt det puttra kort på medelhög värme så att alkoholen avdunstar. Ös gärna lite av oljan och vinet från samma stekpanna och häll över räkorna samtidigt som det puttrar.
Ta av stekpannan från plattan. Blanda i den hackade persiljan och rör runt. Servera räkorna direkt med en rykande het temperatur.


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: