torsdag 18 januari 2024

Sandras goda lasagne

Ett supersmidigt sätt att göra lasagne på för ostsåsen består av creme fraiche och riven ost. Den går ganska snabbt att tillaga och blir både krämig och god. Receptet är från recept.se.


Sandras goda lasagne

4 port

Köttfärssås:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
500 g nötfärs
1 dl tomatpuré
400 g krossade tomater
2 kalvbuljongtärningar
1 dl vatten
1½ msk torkad timjan
salt, svartpeppar

Ostsås:
5 dl crème fraiche
150 g riven vällagrad ost, 31%, t ex cheddarost
salt, peppar

Övrigt:
400 g färska lasagneplattor

Köttfärssås: Skala och finhacka löken. Skala och riv vitlöken. Stek löken riktigt mjuk i olja på medelvärme i en stekpanna. Tillsätt färs, lite i taget så att färsen bryns och får färg utan att koka. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med någon minut. Tillsätt krossad tomat, buljongtärningar, vatten och timjan. Låt sjuda ca 15 minuter under omrörning då och då. Smaka av med salt och peppar. Var inte rädd för att krydda på. När köttfärssåsen blandas med ostsås och lasagneplattor mildras smakerna mycket.

Ostsås: Blanda ingredienserna. Sätt ugnen på 200°, varmluft.

Varva ostsås, lasagneplattor och köttfärssås i en ugnsfast form, ca 25x30 cm. Ostsås i början, mitten och på toppen. Toppa med mer riven ost om du vill. 3–4 lasagneplattor/lager är lagom. När färska lasagneplattor används så gör det inget om de överlappar lite.

Tillaga lasagnen i mitten av ugnen ca 30 minuter.

Kockens tips:
Lasagnen räcker till 6 portioner om det inte är några storätare i familjen. Oregano och rosmarin är också gott att krydda köttfärssåsen med. Lasagnen går också bra att göra på kyckling-, kalkon- eller blandfärs. Byt i så fall ut kalvbuljongtärningarna mot buljongtärningar som passar den färs du har använt. Du kan även använda vegetarisk färs och buljong.




-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: