Jag blev firad av mitt arbetslag och det bjöds på en supergod buffé och den här godingen till efterrätt. Har fått receptet av min kollega Pernilla så det blev till att baka den när syrran kom på besök. Receptet är Camilla Hamids. Makalöst god och knäckig! Vi gjorde dubbelt av smuldegen och det blev magiskt.
Knäckig äppelpaj
Fyllning:
8 äpplen (små eller 4 stora)
0,75 dl strösocker
2 msk farinsocker
3 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
4 msk potatismjöl (eller majsstärkelse)
Smuldeg:
2 dl strösocker
2 krm salt
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
175 g smör
0,5 dl ljus sirap
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Skala, dela, kärna ur och skär äpplena i bitar.
Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och sprid ut i en pajform.
I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på äppelfyllningen. Bred försiktigt ut i ett jämnt lager över äpplena.
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg och inte längre är glansig.
Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att servera den rumsvarm. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!
-Mama Skogly ♥
Den ser så knäckig och god ut! Grattis i efterskott :)
SvaraRadera