tisdag 28 september 2010

Saftig kyckling i lergryta

Har du aldrig testat kyckling i lergryta så måste du göra det. Den blir otroligt saftig och mör. Har du inte en egen så finns det säkert någon i din bekantskapskrets som kan låna ut en. Passa på att köpa färsk kyckling från Kronfågel på Coop. Kostar just nu endast 19,90/kg.


ca 1,3 kg färsk kyckling

Fyllning att stoppa i fågeln;
1 gul lök
2 tsk torkad drgon
1/2 dl extrasaltat bregott
salt
vitlökspulver
lökpulver

Att pensla utanpå;
smör
soja
salt
vitlökspulver
lökpulver

Sås till den färdiga kycklingen;

(här får man höfta)
grädde
kycklingbuljongtärning
spad från lergrytan (var noga med att koka upp innan du smakar)
svart vinbärsgelé
soja
peppar

Blötlägg hela grytan i en timme. Dela löken i bitar och stek. Blanda ihop fyllningen och in i kylen en stund.
Nacka kycklingen och plocka fjädrarna, eller så köper du en som är redan död och naken. Stoppa fyllningen i pippin. Smält lite smör och blanda i en skvätt soja, salt, lökpulver och vitlökspulver. Pensla runt kycklingen. Lägg den i lergrytan med fileérna uppåt och stoppa in den i KALL ugn och vrid igång tempen på 250 grader. Sen kan du pillijoxa med annat i en och en halvtimme medan kycklingen blir klar. Kontrollera att köttet är genomstekt efter 1,5 timme. Är det rosa stoppar du inn den en stund till, annars kan du få klamydia, som en av mina elever sa en gång. (campylobacter) Och som vanligt när man tillreder rå kyckling är man noga med handhygien. Servera med sås och ev spagge, kokt potatis eller ris.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar