måndag 2 januari 2012

Punschparfait med mandeltäcke och marinerade bär

Anette och ofrivilligt även jag fixade efterrätten till nyårsaftonen. Vi gjorde den kvällen före eftersom den ska vara länge i frysen. Det är himla gott med punsch i efterrätten, kan jag tala om! Receptet är från Buffé men vi serverade den med punschmarinerade hallon och blåbär istället.


Mandeltäcke
200 g mandelmassa
2 äggvitor
2 msk mandelspån
Parfait
0,8dl punsch
75 g mörk choklad
1 vaniljstång
5 äggulor
1 1/3 dl socker
5 dl vispgrädde
Gör så här

1.Dagen före nyårsafton: sätt ugnen på 275°C.
2.Riv mandelmassan grovt. Mixa mandelmassan i matberedare eller med stavmixer tillsammans med äggvitorna ca 3 minuter till en slät smet.
3.Lägg en 1 1/2 liter stor brödform med ovansidan ner mot ett bakplåtspapper (för 8 port). Rita längs med kanten av formen.
4.Spritsa eller bred ut mandelsmeten på bakplåtspapperet. Strö på mandelspån. Ställ i frysen ca 10 minuter.
5.Grädda mandelbottnen 6–8 minuter i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg.
6.Parfait: finhacka chokladen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
7.Vispa äggulor, vaniljfrön, socker och punsch 2–3 minuter med elvisp.
8.Vispa grädden fast. Rör ner den i äggsmeten och blanda med chokladen.
9.Klä brödformen med plastfolie. Fyll formen med parfaitsmeten. Avsluta med att lägga på mandeltäcket med ovansidan uppåt, skär ev bort lite av kanten så att mandeltäcket passar. Ställ i frysen minst 8 timmar före servering.
10.Nyårsafton, strax före servering: lyft upp parfaiten ur formen och ta bort plastfolien. Skär parfaiten i skivor.

-Mama Skogly ♥

1 kommentar:

  1. Alttså det här låter så gott och ser väldigt mumsigt ut!

    SvaraRadera