söndag 26 februari 2012

Parmesansoppa med löjrom

Ett recept från Leva och bo, lördagens förrätt. Som vanligt omgjord. I originalreceptet var det löjrom, rökt lax, dill och mjölk i, men jag bytte ut det mot sikrom, gravad röding, gräslök och endast grädde. Skippade krutongerna också... Vi gjorde halva receptet och det räckte till tre och blev över. Men här kommer originalreceptet.


5 dl mjölk
5 dl grädde
2 tsk citronjuice
salt efter smak
350 g parmesanost, grana padano
120 g löjrom, gärna Kalixlöjrom
160 g kallrökt lax
2 msk gräslök, finskuren
0,5 dl rapsolja, kallpressad
nymalen svartpeppar

Till garnering:
frisésallad och dill
2 st formbröd, skivor
2 msk smält smör, till rostning

Riv parmesanosten. Koka upp mjölk och grädde och häll den heta vätskan på osten i en mixer. Mixa osten slät i ett par minuter, smaksätt med citron och lite salt. Sila soppan genom en finmaskig sil och kyl ned. Låt löjrommen rinna av i en finmaskig sil i 1 timme innan servering. Finhacka den kallrökta laxen. Kantskär formbröden och skär dem i tärningar. Rosta dem i smält smör i ugnen, 140 grader, i cirka 10 minuter eller till de är krispiga. Servera soppan med löjrom i mitten och fördela lax, gräslök och svartpeppar runtom. Ringla rapsoljan i soppan och garnera med sallad och dill. Toppa med krutonger innan servering.




-Mama Skogly ♥

1 kommentar: